10 manieren om slimmer te sporten

Er is gigantisch veel informatie te vinden over het creeren van jouw perfecte lichaam: blogs staan er bol van, YouTube heeft gigantisch veel fitnessvideo’s en er wordt steeds een nieuwe sport (die je moet doen, omdat dit echt werkt) gelanceerd eng gehyped. Natuurlijk doe ik daar op mijn manier aan mee door jullie van tips te voorzien. De truc is om uiteindelijk van alle informatie een beetje te pakken en dat te mixen tot een geheel wat het beste bij jou past: wat houdt je goed vol, wat voelt goed, wat werkt voor jou en wat vooral ook niet. Het maakt dan ook niet zoveel uit of je gaat voor de GRIT training van Les Mills, Insanity of the High Intensity trainingen van Nike: allemaal gaan ze voor het hoogst haalbare en voor de meest efficiente manier van trainen.

Er zijn wel een aantal manieren om slimmer te sporten en die wil ik dolgraag met je delen:

1. Krachttraining is nummer 1.

Het zorgt voor je kracht en je spiermassa en vebrandt vet.

2. Doe een aantal High Intensity Trainingen.

Niet langer dan 30 minuten en niet tijdens je kracht training. Kies een andere dag hiervoor. Mannen hebben meer baat bij interval trainingen korter dan 30 sec per oefeningen, vrouwen hebben meer baat bij 30 tot 60 seconden per oefening.

3. Eet in verhouding iets meer eiwitten dan koolhydraten.

Het behoudt je spiermassa, dus wanneer je vet verliest, zal je metabolisme niet mee zakken. Je metabolisme blijft in werking. Het vergt meer van het lichaam om de eiwitten te verwerken: je verbrandt daardoor meer calorieen en dus blijft je metabolisme hoog. Op eiwitten houdt je het ook een stuk langer vol gedurende de dag en ze zullen eerder worden omgezet in weefsel en gebruikt worden in je spieren dan wanneer je vet of koolhydraten eet.

4. Optimaliseer je inname van koolhydraten.

Een low-carb dieëet zoals we het noemen, werkt goed voor mensen met overgewicht maar onthoudt dat als je goed getraind bent en al laag in je vetpercentage zit en regelmatig beweegt, je koolhydraten echt nodig hebt! Wanneer je inname van koolhydraten erg laag is, komt het stress hormoon cortisol vrij, wat vrij gekomen glucose energie gaat geven aan je lichaam. Gecombineerd met veel beweging en activiteit, kan dit je cortisol curve laten stijgen en vet verbranding tegen gaan. Zorg dus dat je koolhydraten nooit helemaal skipt! (zie puntje 7 voor hoe dan wel!)

5.De weegschaal is niet je maatstaf!

De meesten van jullie weten het al wel, maar het gaat niet om het gewicht, maar de verhouding vet / spier.

6.Slaap genoeg!

Zeker als je al goed getraind bent en nog meer resultaat wilt behalen; slaap, slaap, slaap…zzzz. We staan er niet vaak genoeg bij stil hoe belangrijk nachtrust voor ons lichaam is en om vet te verbranden. Op de lange  termijn zorgt slaapgebrek voor het verlagen van een aantal belangrijke hormonen zoals testosteron, groei hormoon en thyroide hormoon, maar verhoogt het stress hormoon: je vetverbranding staat hierdoor (de horror!) stil.

7. Leg de focus op je pre-workout voeding en after-workout voeding.

Eet geen voeding met veel koolydraten vóór je training. Het verhoogt je insuline gehalte waarbij het lichaam minder vet wil verbranden en je  verliest daarbij motivatie voor je training en energie. Eet deze koolhydraten liever na een intensieve workout. Gebruik whey proteine om je spieren te herstellen en een betere lichaamscompositie te creëren.

8. Eet natuurlijk en zo min mogelijk bewerkt voedsel.

Het bevat namelijk meer voedingsstoffen, meer gezonde vezels en minder toegevoegde suikers en vet. Bewerkt voedsel is niet gezond en daarnaast laat bewerkt voedsel met vooral veel koolhydraten, het hersenstelsel denken dat je meer van dit soort eten nodig hebt. Daardoor ga je er veel meer van eten dan je lichaam nodig heeft!

9. Voorkom stress

Stress kun je krijgen door je manier van leven (werkdruk), door vervelende situaties maar ook van ongezonde voeding. We weten inmiddels dat je cortisol omhoog gaat door teveel stress en dat dit vetverbranding tegen werkt. Doe dus aan meditatie, ga trainen, eet gezond en leef gelukkig!!

10. Maak notities

Wanneer je alles opschrijft; wat je eet, wanneer en hoeveel, hoe vaak je traint, wat je hebt gedaan, hoe je je voelt, hoe je hebt geslapen, kan dat je ineens enorm veel inzicht geven! Misschien denk je dat je goed zit met alles maar na het lezen van je notities zie je wat er beter kan. Just try!

Lieve mensen, het wordt volgens mij super lekker weer dit weekend, dus geniet!

Ik rijd morgen met mijn gezin naar Zuid Frankrijk, om precies te zijn Biarritz voor een weekje surfen. Vanuit daar een nieuw verhaal, hopelijk met master surf foto’s haha, 😉

Liefs Elske