10 ultieme tips voor vetverbranding

Ook al is de astronomische herfst al hartstikke begonnen, we worden nog even verwend met een heerlijke nazomer. Maar uiteindelijk moeten we er toch aan geloven: de dagen worden langzaam maar zeker korter en kouder. De bank en je joggingbroek beginnen steeds aantrekkelijker te worden en op wonderbaarlijke wijze verschijnen er ineens chocoladerepen (en pepernoten!) in je winkelmandje. Het is goed om je te realiseren dat summer bodies are made in winter en dat het dus geen kwaad kan om een klein beetje op te letten wat je in de wintermaanden allemaal naar binnen schuift. Om je alvast richting dat bikini-lijf te helpen, heb ik 10 tips die allemaal meewerken aan de perfecte vetverbranding!

10 tips voor vetverbranding

1. Ontbijten

Sla je ontbijt NOOIT over. Je hebt al zo’n 8 tot 14 uur niets gegeten, dus daarom heeft je lichaam voedingsstoffen en vocht nodig. Daarnaast zul je merken dat je overdag minder behoefte hebt om te snaaien als je goed hebt ontbeten.

2. Koolhydraten horen erbij

Er wordt vaak spastisch gedaan over koolhydraten, maar deze helemaal uit je eetpatroon schrappen is geen optie. Je hebt de energie die koolhydraten je geven namelijk nodig om goed te kunnen functioneren. Te weinig koolhydraten kunnen ervoor zorgen dat je schildklier trager gaat werken, wat niet ideaal is voor je vetverbranding.

3. Vitamine D

Je lichaam kan vooral in de herst en winter nog wel wat extra vitamine D gebruiken. Omdat de dagen korter worden en de zon zich minder laat zien maken we minder vitamine D aan. Zonde, want je hebt het voor heel veel dingen nodig! Vitamine D ondersteunt bij het afvallen, vermindert depressies of winter blues en het versterkt je immuunsysteem.

4. Slaap

Let er op dat je voldoende slaapt! Slapen heeft tal van functies: je verwerkt bijvoorbeeld je dag door middel van dromen en het bevordert de groei en het herstel van weefsels en cellen. Maar wist je dat je in je slaap ook vet verbrandt? Een goede, diepe nachtrust zorgt voor een optimale afgifte van het groeihormoon. Dit is een belangrijk hormoon dat onder andere zorgt voor de opbouw van spieren, de regulatie van vocht in ons lichaam en helpt bij het afbreken van vet.

5. Balans

Gewichtsverlies gaat verder dan calorieën tellen. Het gaat om balans. Let goed op op wat je eet! Voeding met veel E-nummers en toegevoegde suikers zijn een belasting voor je lichaam. De verborgen suikers in veel producten heb je absoluut niet nodig. Probeer zo puur mogelijk te eten, het liefst zo veel mogelijk voeding zonder ingrediënten lijstje.

6. Kokosolie

Dat kokosolie zeer geschikt is als beauty-product wisten we al, maar wist je ook dat het de schildklierwerking verhoogt en op die manier je stofwisseling met 12% laat stijgen? Dubbel plezier dus!

7. Verminder stress

Stress is een emotie die eigenlijk heel gezond is. Deze natuurlijke reactie van het lichaam helpt je in moeilijke situaties alert, geconcentreerd en energiek te blijven. Maar teveel stress, bijvoorbeeld door een drukke baan, veel piekeren of je zorgen maken is niet goed voor je. Bij stress maakt je lichaam de hormonen cortisol en adrenaline aan. Vooral cortisol belemmert het afvallen en het kan zorgen voor vermoeidheid, spierafbraak, overgewicht, depressie, versnelde veroudering, slechte spijsvertering en onderdrukking van het immuunsysteem.

8. Regelmaat

Zorg dat je regelmatig, vijf à zes keer per dag, kleine porties eet om cravings te voorkomen. Sla nooit een maaltijd over!

9. Hydrateren

Drink voldoende water! Als je te weinig drinkt kun je dorst aanzien voor honger. Zorg dus dat je gehydrateerd blijft.

10. Krachttraining

Door middel van krachttraining vergroot je je spiermassa en daarmee je verbranding. Meer spiermassa betekent dus een hogere verbranding. Na een goede work-out is je lichaam nog 48 uur aan het herstellen en dus aan het verbranden, dit is de zogenaamde na-verbranding.

 

Good luck!

Liefs, Cil

P.S. Benieuwd wat sportcoach Elske Sorel voor tips heeft voor vetverbranding? Lees het hier!