Health coach Cil Vermolen (van Your Health Coach) deelt wekelijks alle ins en outs op het gebied van healthy living. En deze week moet ze jullie iets bekennen…
Mijn jarenlange guilty pleasure is cake. In een ver verleden was dat ‘grootmoeders cake’, oftewel die te vette en te gele cake uit de supermarkt. Hoe goedkoper hoe lekkerder, vond ik. Don’t ask ;-). Lesson learned. Tegenwoordig ga ik voornamelijk voor cakes (of muffins) met minder vet en méér voedingswaarde, ze geven een lang verzadigd gevoel en voldoende energie om je door de middag heen te slaan. Dit zijn 2 heerlijke healthy cake recepten.
Mijn favorieten
Apple/banana cake
Ingrediënten
– 300 gram havermout
– 6 eieren
– 3 eetlepels kokospalm suiker of honing
– 3 eetlepels kaneel
– 2 eetlepels raw cacaopoeder
– 1 rijpe banaan in plakjes
– 2 kleine appels
– 150 gram naturel noten
– 4 eetlepels pompoen- of zonnebloempitten
– 600 ml. water
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vervolgens doe je de eieren in een kom en klop ze luchtig. Voeg ook de kokospalm suiker, kaneel, cacaopoeder, havermout en 600 ml. water toe. Even goed roeren zodat alles gemengd is. Snijd de appel en banaan in kleine stukjes. Meng de appel samen met de zaden door het beslag en houd de banaan apart. Doe een laag beslag in de cakevorm (of gebruik 12 muffin vormpjes) en leg daarop de plakjes banaan. Doe een laag beslag in de vorm en strooi daarop de noten. Voeg weer een laag beslag toe en strijk de bovenkant van de cake mooi glad. Zet de cake voor 40-45 minuten in het midden van de oven, totdat deze bruin en stevig aanvoelt.
Hartige cake
Ingrediënten
– 150 gram amandelmeel
– 2 el. kokosmeel
– 25 gram fijn gemalen lijnzaad
– 2 tl. wijnsteenzuur bakpoeder
– 1⁄2 tl. zeezout
– 5 bio eieren
– 2 el. kokosolie (vloeibaar)
– 50 gram Roquefort (blauwe schapenkaas)
– 50 gram zeer fijn gesneden prei
– maanzaad of gemengde zaden voor de garnering
(Liever zuivelvrij? Laat dan de kaas achterwege).
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar met een garde of vork. Doe de 5 bio eieren samen met de kaas en de kokosolie in de blender en meng het geheel tot een schuimige massa. Schep deze rustig door de droge ingrediënten en meng als laatste de fijn gesneden prei erdoorheen. Bekleed de bakblik met bakpapier (of gebruik een siliconenvorm) en giet het mengsel in de bakblik/vorm en garneer het met maanzaad of gemengde zaden. Bak de hartige cake in zo’n 40 à 45 minuten mooi gaar.
Et voilà! Je hebt een heerlijke cake voor je neus staan! Wat zijn jouw favoriete healthy recepten?