De quarter life crisis, je kan er grapjes over maken zoveel je wil, maar hij is real. En vroeg of laat hebben we er allemaal een beetje last van. Heb jij al last van de quarter life crisis? Dit zijn de eerste tekenen:
1. Je weet niet wat je wil
Na jaren zwoegen heb jij eindelijk je diploma op zak. Het papiertje waar jij jarenlang voor hebt gewerkt, iedere ochtend weer voor wakker werd en waarschijnlijk ook nog eens heel wat geld aan kwijt bent geraakt is eindelijk binnen. En nu? Nu je eindelijk dat papiertje hebt en ‘alles’ hebt geleerd, kan je nu eindelijk je kennis toepassen. Maar hoe? En waar? En waarom eigenlijk? Van jongs af aan werd er al gevraagd wat je later wilde worden. Had je net Gilmore Girls gekeken wilde je een eigen hotel. Had je net Sex and the City gekeken, wilde je columnist worden. Jij veranderde iedere week weer van gedachte. Je vriendinnen, die leken het allemaal allang te weten en ondertussen heb jij nog steeds geen idee.
2. Je had er meer van verwacht
Na een lange sollicitatieperiode heb je eindelijk een baan gevonden. Je kan eindelijk meepraten met je vrienden die al een jaar ergens werken, al zijn geswitcht van baan of zelfs al promotie hebben gemaakt. Jij staat nog aan het begin van je carrière en eigenlijk, weet je nog steeds niet of dit wel is wat je wil. Je gaat naar kantoor, doet je werk, komt thuis, maakt eten klaar en gaat naar bed. Je ligt uren wakker en komt niet in slaap want het enige waar jij aan kan denken is: ‘is dit het nou?’.
3. Je vergelijkt jezelf met anderen
Er is helemaal niets meer over van jouw Facebook-tijdlijn. Het enige wat jij nog tegenkomt zijn verlovingen, de daarbij horende bruiloften, de baby’s vliegen je om de oren en jij zit als een Bridget Jones op de bank met je Tinder. Te wachten op een match waar je geen zin in hebt. Als je ziet dat je vriendin al zeven jaar samen is met haar vriend begin jij spontaan te rekenen hoe oud jij bent als je nu een vriend zou krijgen en zeven jaar samen zou zijn. Hoe gaat je dit ooit nog inhalen?
Wanneer jij op een feestje bent, gaat het over hypotheken en spaargeld investeren. Terwijl jij aan het einde van de maand de dagen weer begint te tellen tot je nieuwe salaris. Ondertussen leef je op crackers en ga je gezellig bij je ouders langs om daar een vorkje mee te prikken. Jij vraagt je af hoe jij ooit nog succesvol kan worden.
4. Je moet voor jezelf zorgen
Het was allemaal heel leuk toen je uit huis ging en voor het eerst op jezelf mocht wonen. Je bepaalt zelf wat je eet en hoe laat je thuiskomt. Je mag alles doen wat je maar wil. Daar heb je toch jaren van gedroomd? En in het begin is het ook heel leuk, totdat je je all-inclusive kamer moet opzeggen en je eigen appartement hebt. Je moet je opeens zorgen gaan maken over gas- water- en licht-rekeningen, afvalstofheffing en een inboedelverzekering. Je moet nog een zorgverzekering afsluiten maar je hebt geen idee wat eigen risico precies inhoudt. Spontaan begin je een liefde te ontwikkelen voor je ouders, wat hebben ze toch goed voor je gezorgd.
5. Je verliest vrienden
Tijdens je studie ben je voortdurend met je vrienden. Tijdens de lessen, in de pauze en het liefst daarna nog. Op een gegeven moment krijg je een relatie, gaat het weer uit, ga je verhuizen, krijg je een baan. Voor je het weet zitten je vrienden verspreid door het hele land en verwaterd het contact.
Of je hebt elkaar gewoon niets meer aan elkaar te vertellen. Zij heeft het over een nieuw huis, de bruiloft en wanneer ze aan baby’s willen beginnen terwijl jij nog steeds aan het wachten bent op een leuke eerste date. De spontane avonden in de kroeg op een doordeweekse avond zijn allang verleden tijd en je moet zelfs je ‘agenda’ erbij pakken om een afspraak te maken met je beste vriendin.
Klinkt het allemaal bekend in de oren? Don’t worry! We hebben er allemaal wel eens last van.