Na een lange avond stappen of een feest dat in de late uurtjes doorging word je de volgende ochtend wakker met een dikke kater. Je werd ook wel erg snel dronken had je het idee, veel sneller dan normaal, apart… Daar zijn toch een aantal goede redenen voor. Het komt zeker wel ergens vandaan. Wil je voortaan langer je dronkenschap uitstellen? You know what to do now:
1. Je bent er te oud voor
Na een bepaalde leeftijd worden de katers erger en krijgen we veel sneller een dubbele tong… Die glazen alcohol lijken je echt veel sneller dronken te maken, en dat is ook echt zo. Als je wat ouder bent, verwerken je hersenen alcohol anders dan toen je nog jonger was, blijkt uit onderzoek. Het is daarnaast ook niet meer zo classy om super dronken te worden in een groot gezelschap rond je dertigste. Bekijk ook deze andere signalen dat je eigenlijk te oud bent geworden voor die mega dronken avonden.
2. Je sport niet
We know, het is nou niet echt het fijnste seizoen om je work-outs iedere week te blijven herhalen. We liggen liever op de bank met snacks en Netflix. (deze series en films zijn weer nieuw) Toch zou het verstandiger zijn om vaker te sporten en spiermassa op te bouwen. Het schijnt dus namelijk zo te zijn dat wanneer je meer spiermassa hebt, het alcohol naar meerdere plekken in je lichaam vloeit. De alcohol komt dan niet direct in je bloedbaan terecht, het vloeit ook door naar je spiermassa. Als je weinig spiermassa hebt, komt het dus eerder in je bloedstroom met als gevolg? Dat je eerder dronken bent.
3. Je bent ziek of verkouden
Wanneer je ziek of verkouden bent, zorgen virussen er soms voor dat je minder vocht in je lichaam hebt. Het alcoholpercentage in je bloed stijgt dan sneller. Water mengt met alcohol, en hoe minder vocht er in je lichaam zit, hoe eerder je dus dronken wordt. Extra tip: drink na het stappen of een feest altijd wat extra water. Dan voorkom je ook de ergste hoofdpijn de volgende ochtend.
4. Je drinkt door een rietje
Fabel of feit? Het is dus echt een feit. Als je alcohol drinkt, stroomt de drank vooral over je tong naar binnen. Drink je liever cocktails met een rietje? Dan maakt de drank vooral contact met je gehemelte. Doordat je gehemelte dun is, komt de alcohol sneller in je bloedsomloop terecht. Door aan een rietje te zuigen ontstaat er ook een lage druk in je mond. En hoe lager die druk is, hoe sneller de alcohol verdampt.
5. Je bent afgevallen
Als je minder weegt, wordt je ook sneller dronken! Dit heeft ook weer te maken met het vocht in je lichaam. Ben je de laatste afgevallen? Dan zal je merken dat je een stuk sneller dronken wordt dan eerst. Het alcoholpercentage in je bloed stijgt dan dus weer sneller door een lager vochtgehalte.
6. Je biologische klok is verstoord
Misschien heb je dit al gemerkt nadat de klok een uur terug ging het afgelopen weekend, ook dat kan je biologische klok verstoren. Je metabolische functies raken er van in de war. Wanneer je op vakantie gaat en in een andere tijdzone bent, is het effect nog meer te merken. Je lever moet dan extra moeite doen om de alcohol te verwerken als je meteen gaat drinken na aankomst. Wanneer je lichaam gewend is geraakt aan de tijdsverandering, zal je lever weer werken zoals normaal gesproken. Je kan dus beter even wachten met alcohol totdat je jetleg voorbij is.
7. Je slaapt te weinig
Als je weinig slaapt, merk je vast wel dat alles overdag wat trager gaat. Je voelt je niet wakker en het duurt langer voordat je dingen mentaal kan verwerken. Als je toch de stad induikt ondanks je korte nacht ervoor, of je mega lange werkdag, zal je je meer dronken voelen dan dat je eigenlijk bent. Je ervaart alles heftiger, want je lichaam kan het gewoon even iets minder goed aan. Eerst even een goede powernap doen dus! Je stapavond een dag uitstellen is ook een slim idee.
READ MORE:
> De kater komt niet later: fris opstaan na het drinken
> Er bestaat dus katervrije drank (met alcohol!)
> Geen liefhebber van bier? Speel dan prosecco pong