Bel je vrienden, vanavond gaan we barbecuen. Het is mooi weer en daar moet je gebruik van maken! Dus zet die barbecue maar aan en zet de sangria maar klaar. Wil je een keer iets anders dan die eeuwige hamburgers en worstjes? Wij hebben negen recepten die net even iets anders zijn.

1. Hamburger met gegrilde groente, hummus en witte kaas (4 personen)

Wat heb je nodig?
1 venkelknol
100 gram groene aspergetips
1/2 eetlepel harissa
4 pitabroodjes
75 gram Griekse feta
2 tl za’atar
100 gram hummus 

Bereidingswijze

1. Snijd de venkel in dunne plakken en meng het met de aspergetips, 2 el olie, peper en eventueel zout. Doe in een grillwok en gril 6 minuten op de barbecue. Meng de harissa met de rest van de olie en bestrijk beide kanten van de pitabroodjes ermee.

2. Gril 4 minuten op de barbecue, keer halverwege en neem van het rooster. Snijd ondertussen de munt fijn. Gril de hamburgers 4 minuten op de barbecue. Keer om en verdeel de feta en za’atar erover. Gril nog 4 minuten.

3. Snijd de pitabroodjes open. Besmeer met hummus en beleg met de gegrilde groenten, de munt en een burger. Smakelijk!

 

2. Zalmrolletjes (4 personen)

Wat heb je nodig?
3 verse stukken zalm
6 plakjes ontbijt spek
10 eetlepels mayonaise
1/2 theelepel wasabi
5 eetlepels magere yoghurt
2 eetlepels bieslook
1 eetlepel koriander
Peper en zout op gevoel

Bereidingswijze

1. Voor de dipsaus meng je de mayonaise, de yoghurt, de wasabi, de bieslook en de koriander door elkaar.

2. Verwarm de grill. Snij de zalmstukken in de lengte doormidden en kruid ze met peper. Rol er nu spek om heen.

3. Rijg ze door een prikker heen en leg ze op de barbecue zodat ze goudbruin zijn. Serveer het met de dipsaus en een salade naar keuze.

 

3.Pizza stokbrood

Wat heb je nodig?
1 groot stokbrood
1 kommetje tomatensaus
1 theelepel Italiaanse kruiden
2 á 3 plakken parmaham
Handje geraspte mozzarella

Bereidingswijze
1. Snijd het stokbrood met een scherp mes maar snijd het net niet helemaal door.

2. Meng de tomatensaus met de kruiden en smeer het stokbrood hiermee in. Scheur de plakken ham in stukjes en leg deze op het stokbrood. Strooi er ook een beetje kaas op.

3. Wikkel het brood in aluminiumfolie en leg op de BBQ. Zorg dat deze niet al te heet is of leg het brood aan de rand. Verwarm het brood ongeveer 10 minuten.

4. Gebruik je een afbakstokbrood? Dan kan het zijn dat het brood iets langer op de barbecue moet liggen. Je kunt het brood ook in de oven maken, dan kan je het ook zonder aluminiumfolie doen.

 

4. Babi Ketjap spiezen

Wat heb je nodig?
400 gram varkenslappen
1 sjalotje
1 teentje knoflook
1/2 theelepel sambal
3 eetlepels ketchup
100 ml ketjap om te marineren
Gemalen korianderzaad
Gemalen gember
Gemalen uitjes om te garneren

Bereidingswijze
1. Snijd de varkenslappen in stukken en bestrooi met korianderzaad en gember. Schep het om met een scheutje ketjap. Laat het minimaal een half uur staan. Snipper ondertussen het sjalotje en de ui zo fijn mogelijk.

2. Verhit een beetje olie in een pan en bak de ui en knoflook aan. Voeg de ketjap en de sambal toe en bak 1 minuutje mee. Voeg een scheut ketjap er bij en breng aan de kook. Voeg ongeveer een zelfde hoeveelheid water toe en laat pruttelen tot het begint in te dikken.

3. Rijg het vlees aan de spiesen en leg ongeveer 7 minuten op de barbecue. Serveer het daarna met de ketjapsaus.

 

5. Lentepasta (4 personen)

Wat heb je nodig?
100 g rucola
2 courgettes
1 onbehandelde citroen (bio)
0.5 plantje basilicum (vers)
1 sjalot
2 teentjes knoflook
3 eetl. pijnboompitten
400 g penne
2 eetl. olijfolie

Bereidingswijze
1. Snipper de sjalot en de knoflookteentjes fijn. Snij de ongeschilde courgettes in blokjes van 1cm.

2. Rasp de schil van de citroen. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een pan (met antiaanbaklaag, zonder vetstof) en kook de penne gaar in licht gezouten water. Giet af.

3. Verhit ondertussen de olijfolie in een pan en bak de fijngesnipperde sjalot en het knoflook glazig. Voeg de blokjes courgette en de citroenzeste toe en roerbak 10 min. Voeg de pijnboompitten toe en kruid met zwarte peper en zout.

4. Hak de rucola grof en scheur de basilicumblaadjes fijn. Meng de gekookte pasta met de courgetteblokjes. Haal het van het vuur en voeg de rucola en de basilicum toe.

6. Aardappelkrieltjes
Wat heb je nodig?
1. 500 g aardappelen
2. 50 g boter
3. witte wijn
4. 4 el tuinkruiden (tijm, dragon, kervel, munt, rozemarijn…)
5. zeezout

Bereidingswijze
1. Hak de tuinkruiden en knip de aluminiumfolie in vier stukken, ongeveer ter grootte van een A4-vel.

2. Leg op elk vel wat aardappeltjes, bestrooi ze met zeezout en met flink wat verse kruiden. Leg er een klontje boter bovenop.

3. Vouw de pakketjes dicht en giet er, voor ze te sluiten, een scheutje wijn in.

4. Laat de pakketjes ongeveer 20 minuten garen op de barbecue.

 

7. Italiaanse steaksandwich

Wat heb je nodig?
1 biefstuk (400g, zo lang als een ciabatta, op kamertemperatuur)
olijfolie
1 bolletje mozzarella, in plakken
1 ciabattabrood, horizontaal doorgesneden
1 el pesto
2 tomaten, in plakken
2 handenvol rucola

Bereidingswijze
1. Wrijf de biefstuk aan weerszijden in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster de biefstuk op de hete barbecue in 4 minuten per kant rosé, of naar smaak.

2. Verdeel de plakken mozzarella na het omdraaien over de biefstuk. Leg de gare biefstuk op een bord, laat hem rusten terwijl je de ciabatta klaarmaakt.

3. Besmeer het brood met pesto, leg de tomaat erop, dan de rucola en de biefstuk. Leg de bovenkant van het brood erop. Eet smakelijk!

 

8. Citroen met knoflook een kip

Wat heb je nodig?
4 kipfilets
225 ml extra vergine olijfolie
1 citroen, geperst
2 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
1/2 theelepel paprikapoeder

Bereidingswijze
1. Snij in iedere kipfilet 3 sneetjes (zodat de marinade kan intrekken). Meng olijfolie, citroensap, knoflook, zout, peper en paprikapoeder in een kommetje.

2. Leg de kip in een grote schaal schenk de marinade erover. Masseer de marinade in de kip en laat het 6 uur intrekken.

3. Grill de kip op de barbecue, enjoy!

 

9. Bbq-spiezen met courgette en vegaburgers

Wat heb je nodig?
Voor de spiezen:
2 grote courgettes
3 vegetarische hamburgers
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 el olijfolie
1 tl Italiaanse keukenkruiden
1 el balsamico azijn

Bereidingswijze
1. Snij de courgette in plakken net zo dik als de vegaburgers.

2. Snij rondje uit de hamburgers.

3. Rijg telkens drie rondjes op een grote spies.

4. Meng voor de marinade alle ingrediënten en wat peper en zout en smeer deze met een kwastje op de spiezen. Grill ze op de bbq of in de grillpan mooi bruin.

 

 

Wat eet jij het liefst op de barbecue?

 

READ NEXT:
Snacken met minder calorieën doe je zo!
Gezonde recepten voor op de BBQ
Het enige cocktail recept dat je nodig hebt deze zomer

Photo credit: Carmel / Ah / Leuke recepten / Colruyt / Jamie / Allrecipes / Ellen
(Visited 1 times, 1 visits today)