Achter deze liedjes zit een andere betekenis dan jij denkt

Inspiratie voor songteksten kunnen voor artiesten overal vandaan komen. Maar soms is de betekenis niet helemaal duidelijk, en wordt dat door ons fans helemaal verkeerd geïnterpreteerd. De meest catchy songs bevatten soms een heel andere betekenis dan dat jij gedachteloos vrolijk meezingt. Heb jij je dit weleens gerealiseerd? Enjoy!

Ed Sheeran – The A Team
Dit prachtige lied van Ed Sheeran kunnen we allemaal meezingen. Maar de betekenis erachter is, in tegenstelling tot de songtekst, maar bij weinig mensen bekend. De ballad gaat namelijk over dakloosheid, verslaving en prostitutie. Met ”breathing in snowflakes” wordt bedoeld dat de prostituee waarover het liedje gaat drugs gebruikt.

”White lips, pale face
Breathing in snowflakes
Burnt lungs, sour taste
Light’s gone, day’s end
Struggling to pay rent
Long nights, strange men

The Police – Every Breath You Take
Jong of oud: bijna iedereen kent dit nummer. Het door velen gezien als liefdeslied wordt op talloze bruiloften gedraaid en overal aangevraagd voor hun geliefdes. Maar als we even goed naar het nummer luisteren wordt al gauw duidelijk dat het niet écht om een normaal liefdeslied gaat. Volgens Sting zelf is het juist een heel sinister nummer en gaat het over een stalker. Lees de tekst maar eens..

“Every breath you take
Every move you make
Every bond you break
Every step you take
I’ll be watching you.”

Lady Gaga – Poker Face
Van Lady Gaga’s liedjes is niet altijd meteen duidelijk waar ze over gaan. Maar Gaga herself gaf toe dat “Poker Face” geschreven is over haar persoonlijke ervaring met biseksualiteit. Wanneer ze met een man was, fantaseerde ze over een vrouw. Daarom haar Poker Face.

“No he can’t read my poker face
(she’s got me like nobody).”

Green Day – Wake me up when september ends
Veel mensen denken dat het het liedje van Green Day gaat over oorlog, wat vrij logisch is als je de clip hebt gezien. Maar eigenlijk is het lied geschreven ter nagedachtenis aan de vader van de leadzanger Billie Joe Armstrong. Toen zijn vader overleed, rende hij naar huis en sloot hij zichzelf op in zijn kamer. Toen zijn moeder op zijn deur klopte, was het enige wat hij zei: ”wake me up when september ends”.

”As my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September ends.” 

TLC – Waterfalls
Dit lied gaat zeker niet over het achterna zitten van watervallen, voor mensen die dachten dat dit zo was. Het is natuurlijk een super catchy nummer, maar er zit een serieuze boodschap achter. De songtekst van het nummer pakt kwesties als promiscuïteit, hiv/aids en de illegale drugshandel aan. Zo zie je ook in de tekst:

“One day he goes and takes a glimpse in the mirror
But he doesn’t recognise his own face
His health is fading and he doesn’t know why
Three letters took him to his final resting place.”

K3 – Heyah Mama
Wie kent K3 nu niet? En wie heeft er vroeger niet alle liedjes meegezongen? Nou, het blijkt dat de dames van K3 boefjes zijn, want hun teksten konden eigenlijk écht niet door de beugel voor onze jonge oortjes. Vooral het nummer “Heyah Mama” had een vrij seksistische ondertoon. Dat zie je terug in de songstekst:

“Hittegolf in de stad
Jongens en meisjes dansen door de straten
Lekker uitgelaten
Ik wil jou jij wil mij
Ik weet een plekje waar ze ons niet vinden
Jij mag me verslinden
Doe het heel zachtjes
Geen kreetjes en geen lachjes
Heel zachtjes
Het wordt een leuke zomer
Lieve mooie dromen”

Maroon 5 – Harder To Breathe
Dit nummer klinkt als nóg een nummer over “Jane” (Adam Levine’s ex, ze was de muse voor Maroon 5’s eerste album), maar “Harder To Breathe” is eigenlijk geschreven nadat het record label druk op de band uitoefende om meer nummers te schrijven. Het nummer is dus een uiting van frustratie van de band. Maar hey, uiteindelijk is het gelukkig allemaal goed gekomen.

“How dare you say that my behaviour is unacceptable
So condescending, unnecessarily critical.”

Bryan Adams – Summer of 69
In de zomer van 1969 was Bryan Adams 10 jaar oud. Dat zou genoeg moeten zijn om te zeggen dat dit nummer niks te maken had met zijn ‘summer’ in het jaar ’69. Het nummer gaat volgens Bryan Adams over seks.

“Standin’ on your mama’s porch
You told me that you’d wait forever
Oh, and when you held my hand
I knew that it was now or never
Those were the best days of my life.”

Aretha Franklin – Respect
Aretha Franklin’s lied ”Respect” is al jaren iconisch voor de rechten van de vrouw. Maar volgens de songwriter is het liedje helemaal niet feministisch bedoeld. Hij schreef het liedje in eerste instantie namelijk niet voor Aretha Franklin maar voor zichzelf. En als je hierover nadenkt, krijgt de songtekst een hele andere betekenis. En dan vooral het stukje ”I’m about to give you all of my money”. Hiermee bedoelt hij dat mannen geld verdienen en vrouwen het uitgeven. En het wordt nog erger. Als je de songtekst leest, kun je er zelfs uit opmaken dat hij bedoelt dat hij seks wil in ruil voor zijn geld. Niet bepaald feministisch dus..

”I’m about to give you all of my money
And all I’m askin’ in return, honey
Is to give me my propers
When you get home (just a, just a, just a, just a)
Yeah baby (just a, just a, just a, just a)
When you get home (just a little bit)
Yeah (just a little bit)
Ooo, your kisses
Sweeter than honey
And guess what?
So is my money.”

READ NEXT:


>