Altijd honger? Deze tips helpen!

Het kan zomaar zijn dat je maag iets te groot is geworden. Je maag is namelijk erg rekbaar en voor je het weet zit je met een maag die maar niet vol lijkt te komen. Dit kan er voor zorgen dat je jezelf maar vol blijft stoppen of dat je met een honger-gevoel blijft zitten. Beide geen fijne opties, maar er is wat aan te doen!

Maar eerst even wat achtergrond informatie over de maag, want hoe kan die uitrekken? Als je iets eet registreert je lichaam de inhoud en het volume in je maag en er wordt gemeten hoeveel voedingsstoffen er in de voeding zitten. Eet je een vrij grote maaltijd of (nog belangrijker) een maaltijd waar veel voedingsstoffen in zitten dan zet je lichaam de maagwand uit zodat deze niet verder rekt en gaat er een seintje naar je hersenen dat je vol zit. Eet je echter veel bewerkte producten of veel zogenaamde lege calorieën (die zitten bijvoorbeeld in wit brood en pasta) dan duurt het veel langer voordat je maagwand stopt met rekken en je hersenen door krijgen dat je vol zit. Gevolg: je gaat veel meer eten dan nodig is, je maagspier rekt steeds verder uit en je belandt uiteindelijk in een vicieuze cirkel. Omdat je maag steeds groter wordt, zul je ook steeds meer honger ervaren. Daarnaast hebben we echt niet zoveel voeding nodig als sommige mensen misschien denken. In de loop der tijd zijn de porties steeds groter geworden en zijn we steeds minder gaan bewegen, waardoor niet alleen onze maag maar ook onze billen steeds groter worden.

Om slank te worden en te blijven hebben we een medium size maag nodig. Hoe doe je dat?

1. Je zult misschien wel eens gemerkt hebben dat als je even ziek bent geweest, je daarna vaak ineens sneller vol zit. Tijdens je ziekte is je maag in korte tijd weer wat gekrompen. Ziek zijn is natuurlijk niet de oplossing (liever niet!) maar je kunt hetzelfde effect bereiken door een detox in te plannen. Je eet dan zo’n 5 à 7 dagen veel minder dan normaal, waardoor je maag ook zal krimpen. Je zult merken dat je na een detox automatisch je porties aanpast en sneller vol zit. Daarnaast is een detox een mega health- en beauty boost. Hello flawless skin!

2. Wees je bewust van wat je eet en zorg dat je niet ondertussen nog 10 andere dingen aan het doen bent. We noemen dit ook wel mindful eten. Stop met eten voordat je vol zit, leer te luisteren naar je lichaam en geef het de tijd om het signaal ‘Ik zit vol’ af te geven. Geef je maaltijd dus de kans om wat te zakken, in plaats van dat je je eten weg schrokt.

3. Kauw elke hap 20 keer, zo wordt er meer speeksel aangemaakt. Speeksel bevat belangrijke verteringsenzymen, dus de vertering begint eigenlijk al in je mond. Als alles goed gekauwd is neem je de voedingsstoffen beter op (dit wordt dus ook beter herkend door je maag) en wordt je spijsverteringsstelsel minder belast waardoor je meer energie overhoudt.

Ik hoop dat deze tips jullie helpen tegen een rammelende maag!

Liefs, Cil

P.S. Ook al hou je je aan bovenstaande tips, dan kun je nog steeds af en toe snacken.. Cil vertelde namelijk eerder al alles over gezond snacken!