Dit is waarom je tanden maar niet witter worden

Say cheese!

We poetsen ons suf met zogenaamde wit-makende-tandpasta, vermijden koffie en rode wijn as much as possible, maar toch hebben we nog steeds geen stralend witte glimlach. Wij vonden de oorzaak en vonden ook een oplossing (en het is simpeler dan je denkt…)!

Heb je nog steeds geen witte tanden? Dit doe je waarschijnlijk verkeerd!

1. Hoestsiroop

De winter is dé periode van kriebelende kelen en nare hoestbuien, en dan kan grijpen naar een fles hoestsiroop erg fijn zijn. Helaas is hoestsiroop één van de grootste oorzaken van tandplak. Vooral als je voor het slapen gaan een flinke slok neemt; de suikers in de siroop hebben zo de hele nacht de tijd om, naast je keel, je tanden flink aan te pakken. Voortaan dus gelijk je tanden poetsen na het innemen van de siroop of in plaats van hoestsiroop gewoon een kopje thee met een flinke scheut honing nemen!

2. Bosbessen

Fruit als blauwe bessen, zwarte bessen en granaatappel bevatten veel kleurstoffen, zogenaamde ‘chromogens’. Dat betekent dat het sap pigment achterlaat op hetgeen waarmee het in aanraking komt, dus ook jouw tanden. Gelukkig tellen appels niet mee, dus appelflappen eten mag nog steeds (of spoel je mond even na met water na het eten van bessen).

3. Pastasaus

Ja, doe ons maar een goed gevulde pasta! Helaas is pastasaus niet zo bevorderlijk voor de kleur van je tanden… Ga liever voor licht-gekleurde sauzen, zoals carbonara of champignon, of gebruik een beetje olijfolie en zout om je pasta op smaak te brengen.

4. Sportdrankjes

Heerlijk, zo’n drankje waar je een flinke dosis energie van krijgt! Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat deze drankjes voor serieuze tandbeschadiging zorgen? Er zit namelijk een schrikbarende hoeveelheid suiker in. Kies dus liever voor een fris flesje water of kokosnoot water, in plaats van een chemisch gekleurde sportdrank (overigens ook veel gezonder!).

5. Frisdrank

Dat frisdrank niet goed is voor je tanden, is algemeen bekend. Maar het gaat verder dan dat… Je tanden worden er serieus geler door! Nee, daarbij zit er geen verschil tussen donkere frisdrank, zoals Cola, en lichtere frisdrank, zoals Sprite… Alles is even slecht voor je (en voor je tanden!).

6. Antibiotica

Yep, ook een antibioticakuurtje staat gelijk aan een rij gele tanden. Antibiotica bevat namelijk tetracycline, minocycline en doxycycline. Allergiepillen hebben overigens dezelfde werking! Goed voor jezelf zorgen dus…

7. Limonade

De hoge zuurgraad van de limoen in limonade is een heuse aanslag op het beschermlaagje van je tanden. Gebruik een rietje om direct contact met je tanden te vermijden!

P.S. En met deze tips ga je droge lippen tegen!

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites