Bikiniproof in 6 weken : week 4

Er staat een nieuwe bikiniproof in 6 weken voor je klaar! Deze week heeft Priscilla me een detoxprogramma voor 9 dagen gegeven en ik ben er nu bijna klaar mee (zowel letterlijk als figuurlijk!).  De detox was redelijk goed te doen (drie dagen afbouw met vooral veel groente en een beetje fruit, drie dagen smoothies en drie dagen ‘opbouw’ met vooral ook weer fruit en groente) maar ik snak inmiddels weer naar vast voedsel (ik doe een moord voor een glutenvrije cracker met kipfilet en avocado….). De eerste paar dagen lijkt het of je lichaam zwaar in protest gaat: mijn vermoeidheid nam alleen maar toe en mijn maag schreeuwde om voedseltoevoer. Als je je door die eerste paar dagen heen gebeten hebt, merk je dat je steeds meer energie krijgt. Het is slim, als je zelf een detox wil doen om goed te checken of het in te passen is qua je agenda. Niet alleen je darmen zet je namelijk op een lager pitje, je hele lijf heeft gewoon meer rust nodig. Wat ik vooral geleerd heb van deze week is dat je er eigenlijk beter voor kunt zorgen dat je het hele jaar door bikinproof bent 😉

Fijn voordeel van de detox is dat mijn buik superplat begint te worden en dat mijn suikerdrang zo goed als verdwenen is. Volgende week kan ik het sporten weer opvoeren (tijdens een detox niet zo slim omdat je er door je verminderde energie-inname spieren mee kunt ‘opeten’). Mijn sporttasje staat geduldig op me te wachten om weer samen naar de David Lloyd te gaan…

 

Tips van personal trainer Rogier Staartjes:

Drinken is tijdens het trainen belangrijk. Dit doe je om je vochthuishouding op peil te houden. Voldoende drinken is zelfs de eerste voorwaarde om tot een goede prestatie te komen. Zorg er voor dat je genoeg drinkt voor, tijdens én na je training. Tijdens een intensieve workout kun je wel tot twee liter aan vocht verliezen!

Maar waar komt dat vocht allemaal vandaan? Tijdens het trainen produceert het lichaam meer warmte. Om het stijgen van de lichaamstemperatuur tegen te gaan zal het lichaam extra vocht verdampen, oftewel: transpiratie. Ook je stofwisseling versnelt – de overtollige afvalstoffen die dit oplevert, die plas je uit. Daarom heb je dus extra vocht nodig!

De vraag is nu hoeveel en vooral wat je moet haan drinken. Er is een stelregel: als je dorst krijgt tijdens het trainen, heb je eigenlijk al te weinig gedronken. Een teveel aan vocht komt bijna nooit voor. Je nieren verwerken ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur. Je kunt dus wel iets hebben! Drink bij een matig intensieve training ongeveer 250 ml per half uur en bij een hoge intensieve training 500 ml per half uur. En wanneer je dorst hebt drink je meer! Onthoud ook dat de dorstprikkel meestal pas vrij laat doorkomt.

Bij intensief trainen moet je extra waakzaam zijn. De dorstprikkel kan dan zelfs helemaal verdwijnen! Daarom is het van belang dat je zelf goed op let en voldoende drinkt, zonder dat je echt dorst krijgt. Een andere graadmeter is het bekijken van de kleur van je urine na het trainen. Is die heel erg donker van kleur, dan moet je de volgende keer meer drinken.

Water is een prima dorstlesser. Je kan altijd een flesje water met wat sportdrank mengen voor wat extra energie. Let alleen goed op het etiket. Je wilt zeker geen ‘hypertone’-soort hebben. Dit drankje onttrekt namelijk vocht uit je lichaam, in plaats van het aan te vullen. Ga voor ‘hypotone’ of ‘isotone’!

 

rogier