De aantrekkingskracht van De Foute Man

Eerlijk is eerlijk, ik heb een zwak voor De Foute Man. Of zoals ‘ie liefkozend over de grens genoemd wordt Bad Boy. Mannen die eigenlijk nog jongens zijn, nét een tikkeltje te arrogant, ijdel en vol van zichzelf. En dan het liefst bloedknap. En daar ben ik niet alleen in. Er zijn al heel wat liedjes, films en boeken geschreven over deze ondeugende hunks en het is nog lang niet klaar. Wij vrouwen krijgen namelijk maar geen genoeg van de foute man. De reden dat ik Gossip Girl al meer dan eens helemaal opnieuw bekeken heb? Chuck Bass. De reden dat alleen de trailer van Fifty Shades of Grey op de eerste dag al bijna 40 miljoen keer bekeken was? Christian Grey. En zo zijn er nog veel meer bekende en onbekende bad boys die het voor elkaar krijgen om met een half lachje onze hele wereld op z’n kop te zetten. Maar wat maakt dat de foute man ons al die goede, beschaafde en vreselijk lieve jongens doet vergeten?

De aantrekkingskracht van de foute man: de verklaring

Er zijn bijna net zoveel onderzoeken gedaan naar de aantrekkingskracht van de foute man als dat er foute mannen zijn. Op de één of andere manier hebben we een onbedwingbare drang om te weten waarom vrouwen steeds weer achter de foute man aan gaan. De resultaten lopen wat uiteen, maar er lijkt een rode draad te zitten in het hele verhaal: evolutie. En ook al klinkt dit totáál niet sexy, logisch is het wel. Ergens in ons vrouwen zit een soort sensor ingebouwd die aangestuurd wordt door onze voortplantingsdrang en keihard begint te rinkelen bij het zien/horen/ruiken/voelen van een foute man. En deze sensor is hypergevoelig op het moment dat de vrouw zich in haar meest vruchtbare periode bevindt (zo’n twee weken voor je ongesteld moet worden). Omdat foute mannen (vaak) zelfverzekerder en eigenwijzer zijn en meer risico’s nemen, zien vrouwen deze mannen onbewust als mannelijker. En hoe mannelijker de man, des te groter is de kans op (gezond) nageslacht. En dat is waar het uiteindelijk, biologisch gezien dan, om draait. Ha! Dus eigenlijk kunnen wij vrouwen er helemaal niks aan doen. Het is de aard van het beestje, toch?

Goed nieuws voor de ‘goede’ man

Lieve, niet-foute, mannen, niet getreurd. Er is écht hoop voor jullie. De liefde voor de foute man is namelijk vaak maar van korte duur. Na verloop van tijd wordt de foute man eerder vervelend dan woest aantrekkelijk en hunkeren we toch naar liefde, aandacht en iemand die niet alleen met zichzelf bezig is. Als we af en toe van jullie weg mogen zwijmelen bij Chuck Bass of Christian Grey, laten we de echte foute mannen lekker voor wat ze zijn. Fout.