Sushi. Bij het woord alleen al loopt het water al in onze mond. Zo lekker! Wat veel mensen vergeten is dat je  natuurlijk ook zelf sushi kunt maken. Het is echt niet moeilijk. Wij hebben de lekkerste sushi recepten voor je op een rijtje gezet zodat jij deze op een vrije dag lekker kunt namaken! 

Sushi rol met zalm en avocado

Ingrediënten

  • 500 gram sushi rijst
  • 600 ml kraanwater
  • 6 eetlepels rijstazijn
  • 2 theelepels zout
  • 4 theelepels suiker
  • 200 gram zalmfilet 
  • 1 rijpe avocado
  • 5 norivellen
  • 2,5 theelepels wasabi 

Bereidingswijze:

  1. Spoel de rijst af in een zeef onder koud stromend water tot het water niet meer wit kleurt. Laat de rijst 10 minuten staan in een pan met dikke bodem. Voeg 600 ml water toe en breng aan de kook. Kook de rijst met deksel op de pan 2 minuten op hoog, 5 minuten op middelhoog en 12 minuten op laag vuur. Zet het vuur uit, neem de deksel van de pan en dek de pan af met een schone theedoek, doe de deksel weer op de pan en laat 15 minuten staan.
  2. Verwarm de azijn, het zout en de suiker en roer tot de suiker en zout zijn opgelost. Laat afkoelen. Schep de rijst in een lage schaal (geen metaal!). Sprenkel de dressing erover. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Snijd de zalm met een scherp mes in de lengte in repen van 1 cm breed. Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de pit en schil en snijd het vruchtvlees in de lengte in repen van 1 cm breed.
  4. Wikkel het bamboematje in vershoudfolie. Leg er een norivel op en verdeel daar met vochtige handen een laag rijst van 1cm dik over, laat 2cm aan de bovenzijde vrij. Leg op 4cm van de onderzijde over de hele breedte een ½ tl wasabi, wat repen zalm en avocado. Rol met het bamboematje van onder naar boven strak op. Doop een scherp mes in heet water en snijd de rol in zes gelijke stukken. Maak zo nog vier rollen.
  5. Serveer met sojasaus, wasabi en ingelegde gember. Smakelijk!

Sushi brood 

Ingrediënten

  • 8 boterhammen
  • 200 gram roomkaas
  • 1 theelepel wasabi
  • 20 gram wasabi rucola 
  • 75 gram bietjes
  • 1 komkommer
  • 200 gram gerookte zalm

Bereidingswijze 

  1. Snijd de korstjes van het brood. Meng de roomkaas met de wasabi.
  2. Besmeer de boterhammen elk met 1 el roomkaas. Verdeel de wasabirucola en bietjes over de helft van de boterhammen en dek af met de rest van de sneetjes brood. Snijd elke boterham in de breedte in vier stukken.
  3. Snijd de komkommer met een kaasschaaf in lange linten. Wikkel de zalm om de boterhammen en laat daarbij de zijkanten vrij. Wikkel de plakjes komkommer om de plakjes zalm, maar laat de zalm nog zien. Steek in elk broodje een tapasprikker. Eet ze!

Sushi rolletjes met tonijn

  • 200 Gram rijst
  • 150 ml kraanwater
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel zeezout
  • 100 gram tonijnsteaks
  • 2 theelepels wasabi pasta
  • 3 nari vellen
  • 4 eetlepels Japanse Sojasaus 
  1. Spoel de rijst af in een zeef. Laat de rijst 10 minuten staan in een pan met dikke bodem. Voeg het water toe en breng aan de kook. Kook met de deksel op de pan 2 minuten op hoog, 5 minuten op middelhoog en 12 minuten op laag vuur. Zet het vuur uit, neem de deksel van de pan, dek de pan af met een schone theedoek, leg de deksel erop en laat 15 minuten staan.
  2. Verwarm de azijn, suiker en het zout in een steelpan en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat afkoelen. Schep de rijst in een lage schaal. Sprenkel de dressing erover. Snijd de tonijn in plakjes van ½cm breed, bestrijk elke plak dun met de wasabi.
  3. Pak het bamboematje in met vershoudfolie. Leg een norivel op het matje. Bedek met ⅓ van de rijst, houd bovenaan een strookje vrij van 2cm. Leg ⅓ van de tonijn in het midden op de rijst en ⅓ van de veldsla ernaast. Rol op met het matje. Snijd de rol in acht stukken. Maak nog meer rollen. Serveer met de sojasaus. Eet smakelijk!

Wil je een stapje verder gaan? Probeer dan deze sushidonut na te maken!

(Visited 368 times, 2 visits today)