De bittere rivaliteit achter twee van ’s werelds meest populaire merken

Adolf en Rudolf Dassler begonnen in 1920 met het ontwerpen en produceren van schoenen onder de naam ‘Dassler Brothers Sports Shoe Company’. Dit gebeurde in het kleine dorpje Herzogenaurach in Duitsland. Adolf was degene die de schoenen ontwierp en Rudolf was de verkoper. Hun bedrijf werd een groot succes maar er groeiden steeds meer spanningen tussen de twee broers.

Van kwaad tot erger
Ze waren het oneens over álles; de politiek, de toekomst van het bedrijf en ze hadden een andere keuze in vrouwen. Ondanks dat ze niet samen door een deur konden, woonden Adolf, Rudolf en hun twee vrouwen in hetzelfde huis. Tijdens de tweede wereldoorlog zochten Adi en zijn vrouw dekking in de schuilkelder waar Rudi en zijn vrouw ook aan het schuilen waren. Adi zei: “De vuile smeerlappen zijn weer terug” verwijzend naar de troepen. Maar Rudi was ervan overtuigd dat deze opmerking voor hem was bedoeld. Chaos, crisis in de zaal. Dit akkefietje ging de geschiedenisboeken in. 

Verraad
De tweede wereldoorlog zette zich voort en beide broers werden lid van Hilter’s nazipartij. Maar Rudi werd beschuldigd van samenwerking met de SS en werd gevangen genomen. Volgens Rudolf was deze informatie verstrekt door zijn bloedeigen broer. Terwijl Rudolf lag weg te kwijnen in een kamp bleef Adolf doorgaan met het produceren van schoenen. 

Splitsing
Je begrijpt natuurlijk wel dat dit zorgde voor nog meer familiedrama. Daarom verliet Rudolf het bedrijf. Hij besloot om aan de overkant van de fabriek zijn eigen schoenenfabriek op te zetten onder de naam Ruda, later Puma. Adolf noemde zijn bedrijf Adidas, naar zijn bijnaam Adi Dassler. Nou ja, zo begon de concurrentie tussen de twee en het hele dorp deed mee.

Het hele dorp raakte betrokken
Beide fabrieken waren succesvol en betekenden veel voor de economie van het kleine dorpje Herzogenaurach. De inwoners van het dorp gingen werken bij Puma óf bij Adidas. Hierdoor raakte het hele dorp verstrikt in de rivaliteit. Lokale bedrijven deden alleen zaken met Adidas of met Puma. Trouwen met iemand die bij de concurrent werkte, was verboden. Het was zelfs zo dat de inwoners van het dorp eerst keken naar welk merk schoenen je droeg, voordat ze met je praatten.

johan


Strijd om Johan Cruijff

De bekendste strijd tussen Adidas en Puma draaide om Johan Cruijff. Adidas was de sponsor van het Nederlands elftal terwijl Johan Cruijf onder contract stond bij Puma. Johan zou dus een voetbalshirt van Adidas dragen en schoenen van Puma, dit kon natuurlijk niet. Puma dreigde het contract te verbreken. Cruijff speelde daarom als enige Nederlandse speler in een shirt met twee strepen in plaats van de iconische drie strepen van Adidas.

Dezelfde begraafplaats
De Dassler broers stierven niet lang na elkaar maar zelfs de vijandigheid werd tot in de dood voortgezet. De broers zijn op dezelfde begraafplaats begraven maar wel zo ver mogelijk van elkaar vandaan. In 2009 werd er een ‘vriendschappelijk’ potje voetbal gespeeld door beide bedrijven, maar daarmee is de strijdbijl nog lang niet begraven.

 

READ NEXT:
> Styled by Manon #609 / Adidas hoodie
Styled by Manon #606 / Puma sneakers
Ananas leer is here, en gaat een flinke game-changer worden