Hier op de redactie gaan er heel wat avocado’s doorheen. Typisch gevalletje van lekker én gezond! Ze vullen iedere cracker, salade of toast perfect aan. Avocado’s zijn bijzondere producten; ze bevatten van nature 30% vet en zijn rijk aan vitamines en mineralen. Die vetten zijn onverzadigd (de gezonde vetten die je lichaam iedere dag nodig heeft).

Ben je laat thuis uit je werk en wil je toch snel een gezonde maaltijd op tafel zetten? Dit zijn onze favoriete avocado-recepten die je binnen no time op tafel hebt!

 1. Avocado pannenkoeken

Wat heb je nodig?
– 1 avocado
– 1/2 theelepel bakpoeder
– 2 eetlepels havermout
– 2 eetlepels volkorenmeel
– Scheutje melk
– 1 groot ei

Zo maak je het!
Precies zoals je normaal pannenkoeken maakt. Meng alle ingrediënten in een bak met een staafmixer. Zorg ervoor dat het mengsel lekker dik wordt. Je pannenkoeken zullen ook dikker en ‘fluffier’ worden dan je gewend bent. Belangrijk dat je ook voorzichtig omgaat met de pannenkoeken. Deze breken namelijk sneller dan je gewend bent. Succes!

2. Avocado cookies

Wat heb je nodig voor 10 koekjes?
– 100 gram vruchtvlees van een rijpe avocado
– 1/2 kopje kokossuiker*
– 1 ei
– 1/2 kopje donkere cacaopoeder
– 50 gram donkere chocola in stukjes (het liefst met 85 procent cacao)
– 1/2 theelepel bakpoeder

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor, op 175 graden. Mix de avocado met de kokos suiker tot er een glad mengsel ontstaat. Voeg daarna één voor één het ei, cacaopoeder en het bakpoeder toe. Roer vervolgens de chocoladestukjes door het beslag. Nu je het beslag gemaakt hebt, kun je het gaan verdelen over de bakplaat. Gebruik hiervoor twee eetlepels: met één lepel schep je het beslag uit de kom en met de andere lepel verdeel je het beslag over de bakplaat. Gebruik de achterkant van de lepel om het beslag een beetje plat te drukken. Zodra het beslag is verdeeld over de bakplaat, kan het de oven in! Laat het 8 tot 10 minuten in de oven staan (tip: de cookies zijn klaar zodra ze niet meer aan het bakpapier kleven). Na het bakken laat je de avocado chocolate cookies afkoelen.*

*In plaats van kokossuiker kun je ook een 1/2 kopje honing of een (kleine) banaan gebruiken. Door een banaan toe te voegen moet je de koekjes wel iets langer in de oven laten staan.

**Bewaar je cookies in een luchtdichte doos en laat ze één nachtje in de vriezer staan, zo worden ze nog lekkerder.

3. Avocado hummus

Wat heb je nodig?
– 1 blik kikkererwten (a 215 gram)
– 2 rijpe avocado’s
– 1 eetlepel koriander
– 1 teen knoflook
– 3 eetlepels verse limoensap
– 2 eetlepels sesamolie
– 1 rode peper
– 1 theelepel verse peper en een snufje zout
– 3 eetlepels olijfolie
– 1 theelepel komijn

Hoe maak je het?
Pureer de kikkererwten en avocado en voeg hier de olijfolie aan toe, zorg dat het een smeuïg mengsel wordt. Pers de knoflook, snij de peper en meng deze samen met koriander, limoensap en de sesamolie door het mengsel. Voeg op het laatst de komijn en de peper en zout toe om het geheel op smaak te brengen. Verse hummus kun je nog zo’n week in de koelkast bewaren.

4. Avocado la caprese

Wat heb je nodig?
– 1 avocado
– 1 bakje cherry tomaatjes
– 4 scheutjes balsamicoazijn
– 1 bol mozarella
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 handje ruccola
– Verse basilicum

Hoe maak je het?
Snij de avocado door de helft en verwijder de pit. Snij vervolgens de mozzarella en tomaatjes in dunne plankjes en beleg de avocado. Garneer het geheel met balsamicoazijn, olijfolie en takjes basilicum, en voeg eventueel wat peper en zout naar smaak toe. Tot slot leg je de belegde avocado op een bedje van ruccola. Bon appétit!

5. Clubsandwich met avocado en kip

Wat heb je nodig?
– 1 avocado
– 4 sneetjes brood
– 1 pakje gerookte kipfilet (plakjes)
– 2 eetlepels creme fraiche
– 1 handje rucola
– 1 theelepel verse peper en een snufje zout

Hoe maak je het?
Toast de boterhammen (dit hoeft niet persé) en snijdt ze diagonaal in vieren. Beleg de sneetjes met creme fraiche, kipfilet, avocado en ruccola. Voeg naar smaak verse peper en zout toe (en eventueel wat Italiaanse kruiden of pesto). Klaar! Hoe simpel is dat?

6. Avocado chicken salade

Wat heb je nodig voor 4 personen?
– 250 gram gemengde salade
– 100 gram rucola
– 100 gram yoghurt
– 2 eetlepels halvanaise
– pesto, naar smaak
– 200 gram gerookte kipfilet, in plakjes
– 2 rijpe avocado’s, geschild en in plakjes gesneden
– 2 tomaten, in blokjes gesneden
– halve komkommer, in blokjes gesneden
– snufje zout en peper

Hoe maak je het?
Roer de yoghurt en de halvanaise (omdat we toch al zo goed bezig zijn) door elkaar en voeg wat pesto naar smaak toe. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Doe de sla, rucola, tomaat en komkommer in een schaal en meng dit door elkaar. Giet de dressing erover, en leg de kip en avocado op de salade. Tip: strooi nog wat geroosterde pijnboompitjes over de salade.

7. Healthy chicken avocado burger


Wat heb je nodig voor 4 stuks?
– 450 gram kipgehakt
– 1 grote avocado, in stukjes gesneden (en zo zorg je ervoor dat je avocado sneller rijpt!)
– 1 fijngehakt teentje knoflook
– 1/3 kopje amandelmeel
– 1 fijngehakte Jalapeño peper
– een beetje zout en peper

Hoe maak je het?
Doe alle ingrediënten (behalve de avocado) in een schaal en mix het geheel goed. Kneed het gehaktmengsel luchtig door elkaar en vorm er vier hamburgers van. Leg de burgers nu een paar uur in de koelkast (hierdoor worden ze steviger en vallen ze minder snel uit elkaar). Strooi er eventueel nog een beetje zout en peper overheen en daarna ongeveer acht minuten laten grillen in de pan (of op de barbecue). Voeg als laatste de plakjes avocado toe en eventueel een beetje sla. Bon appétit!

8. Avocado ijs

Wat heb je nodig? (4 porties)
– 2 rijpe avocado’s
– 1 limoen
– Paar takjes koriander
– 200 ml kokosmelk
– 60 ml honing

Hoe maak je het?
Pers de limoen uit en stop dit in een kommetje. Gooi er wat koriander bij en hark dit in stukjes met een vork in het sap zodat de smaakstoffen goed vrijkomen. Vervolgens zeef je de kruiden uit het sap. Daarna snijd je de avocado in stukken en gooi je er wat limoensap overheen. Vries dit in. Ondertussen verwarm je de kokosmelk. Maak het vooral niet te heet want dat is zonde van de honing. Honing wordt namelijk ongezond als je het opwarmt. Laat de honing goed door de kokosmelk trekken. Zet het daarna weg in de koelkast. De avocado is nu bevroren en de kokosmelk is goed koud. Nu kun je de avocado in de blender doen samen met de kokosmelk. Zorg dat er een gladde massa ontstaat en verdeel dit in 4 kommetjes. Enjoy!

Meer gezonde recepten?
RECEPT: gezonde mayonaise
RECEPT: gezonde Red Velvet Cake

(Visited 1 times, 1 visits today)