De reden waarom je haar de tweede dag beter zit!

Herkenbaar: je hebt je haar nét gewassen, het ruikt heerlijk maar het zit voor geen meter, en de dag erna zit het ineens wél goed. Het blijft een vraagteken waarom je haar ‘de tweede dag’ beter zit dan de dag ervoor. Daarom schakelen we (wat we vaker doen, zoals bij de méést gemaakte fout bij het föhnen) de hulp in van haarspecialist Floor Kleyne (creative director bij Salon B). Ze legt het haarfijn uit…

Waarom je haar de tweede dag beter zit?

‘Bij Salon B vragen we onze klanten weleens wat hun “to-good-to-be-true-haar” is en meestal komt dan het antwoord: het moet eruit zien alsof het vanzelf zo zit, een beetje rommelig op de goede manier met een natuurlijk volume. Yup, sounds like 2nd day material.’ (En zo krijg je het perfecte beach hair).

Om te begrijpen waarom dat lastiger is op dag 1 moeten we eerst ons haar een beetje beter begrijpen.

FEIT 1. Hoe dikker je haar, hoe meer veerkracht. En hoe meer veerkracht, hoe meer body, volume en beweging. Nu is het heus niet zo dat je haar de tweede dag daadwerkelijk dikker is dan de eerste dag, maar je haar heeft wel meer bagage. Waar je haar de eerste dag nog helemaal “naakt” is, heeft het na een dag en nacht, de nodige passagiers aan boord: het product, dat je er misschien de eerste dag al wel in gedaan hebt, is nu “lived in” en lijkt onderdeel van haar geworden. Misschien komt er vandaag zelfs een tweede laagje (product) bij? Je talgklieren hebben aan je hoofdhuid een laagje talg losgelaten en dat is gedurende de dag (terwijl je bijvoorbeeld aan je haar zit) verdeeld door je lokken. En dit kan soms nét dat “cool dirty” randje geven.

FEIT 2. Wassen is best een “happening” voor iedere haar op je hoofd. Door warmte en kou zwellen of krimpen je haren namelijk en je haarschubben (die als dakpannen over de buitenste laag van je haar liggen) openen en sluiten. Vooral als je warm doucht kunnen je haarschubben open blijven, dat bij veel mensen een té luchtig, tikje pluizig en statisch effect kan geven. Op de tweede dag is je haar vaak weer bijgekomen, waardoor het zijn oude vertrouwde vorm weer vind.’

Tips:

  • Je haar niet te heet wassen en een fijne ‘Leave-in conditioner’ gebruiken.
  • Op dag 1 kun je natuurlijk ook producten gebruiken die speciaal gemaakt zijn voor een ‘tweede-dag-gevoel’.

Zó, nu hebben we eindelijk hét antwoord… En wat zijn jouw tips om ervoor te zorgen dat je haar de eerste dag óók goed zit?

Meer lezen?
Benieuwd of kort haar jou staat? Doe dan deze simpele test!