Dé tips voor een goede nachtrust

In mijn vorige posts is al vaker naar voren gekomen hoe belangrijk goede nachtrust voor je is. Je lichaam wordt er gezonder van, je vetverbranding gaat omhoog en je krijgt veel meer energie om te presteren (of dat nu op het gebied van sport of werk is!). Goed kunnen slapen is jammer genoeg niet voor iedereen makkelijk, daarom help ik jullie graag met onderstaande tips & trucs!

Tips voor een goede nachtrust

1. Probeer cafeïne te vermijden na 14.00 uur. Zelfs de koffie die je in de ochtend en middag neemt kan namelijk al een negatieve invloed hebben op je nachtrust.

2. Bij veel diëten ligt de nadruk op het innemen van proteïnes en het weglaten van koolhydraten. Voor een goede nachtrust is het echter het best om overdag proteïne binnen te krijgen en ’s avonds koolhydraten. Het schijnt een rustige slaap te activeren. Zoek dus de balans!

3. Kies voor een standaard bedtijd waar je je redelijk aan kunt houden. Het beste is om voor 23.00 uur naar bed te gaan. Als de zon onder gaat, krijgt het lichaam een seintje dat het zichzelf op moet warmen om tijdens de nacht warm te blijven. Klaar voor de nacht dus!

4. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je slaapt koel is. Zoals bij het vorige punt beschreven regelt het lichaam zelf dat het op temperatuur blijft. Je kunt dan ook al snel te warm worden als je in een warme ruimte ligt. Een raampje open kan dus geen kwaad!

5. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je slaapt goed donker is. Zelfs al zijn je ogen dicht, je neemt toch licht waar en hierdoor zul je minder goed in slaap komen.

6. Probeer blauw licht uit te zetten als je slaapt. Dit licht zit met name in computers en telefoons. Het blauwe licht remt de productie van het melatonine hormoon dat je helpt bij het slapen.

7. Probeer na 20.00 uur niet meer te eten. Om goed te kunnen slapen moet je insuline piek niet te hoog zijn. Ook dit remt namelijk de productie van het melatonine hormoon.

8. Train het liefst tussen 15.00 en 18.00 uur. In de ochtend is je lichaam eigenlijk nog niet op de juiste temperatuur en later in de avond trainen betekent een verhoogd cortisol (stress hormoon) hetgeen je melatonine productie tegen werkt.

9. Overdrijf niet met trainen. Als je van jezelf weet dat je slecht slaapt en extreem veel traint, probeer dan een balans te vinden. Het lichaam heeft rust nodig om te herstellen en ook om goede nachtrust te verkrijgen.

10. Neem magnesium supplementen. Het helpt je beter te slapen.

11. Neem genoeg Vitamine D.

12. Ook al ben je kapot van je slechte nachtrust, ga overdag niet relaxen maar juist bewegen, anders draait je hele systeem om.

13. Hetzelfde geldt voor je training. Als je moe bent omdat je niet goed slaapt, ga niet je trainingen skippen. Dat brengt je totale lichaamsritme in verwarring. Sporten is belangrijk en helpt je ook weer beter te slapen!

 

Geniet van het weekend, de festivals en al het moois!

Liefs Elske