Je hebt de term vast wel eens in cosmetica commercials langs horen komen: mét aloë vera! Aloë vera wordt aan een heel scala van producten toegevoegd zoals shampoos, douchegels, crèmes maar er zijn ook verschillende voedingsmiddelen met daarin aloë vera te vinden. Maar wat is het precies?
De Aloë Vera Plant
De aloë vera plant is een vetplant die oorspronkelijk groeit in de woestijnen van Afrika, maar tegenwoordig over de hele wereld wordt verbouwd. De verse bladen van deze plant bevatten een slijmachtig gelei, dit is een bron van lange ketens suiker, ofwel polysachariden. Om de gelei uit de bladeren te winnen moet het blad eerst ‘gefileerd’ worden, waarna de gelei er uitgeschraapt kan worden. Waarom worden we zo blij van dit plantje? (Rauwe) aloë vera bevat vitamine A, C en E en de mineralen calcium, magnesium, zink, selenium en chroom. Daarnaast zit de gel vol met antioxidanten, enzymen, aminozuren, vezels en polysachariden. Dit zijn langzame koolhydraten en deze bieden daardoor langdurige energie. Chroom gaat honger tegen en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Spijsvertering
Aloë Vera helpt ook bij spijsverteringsproblemen en kan het herstel van bijvoorbeeld dikkedarm ontstekingen, maagzweren en prikkelbaar darmsyndroom ondersteunen. Ook is het gebruik heel effectief gebleken in het doden van candida schimmels, het helpt de zuurgraad in de darmen te normaliseren en het werkt als een prebioticum. Dit laatste is nodig om de werking van gezonde darmbacteriën (probiotica) te ondersteunen.
Huidverbetering
Maar dit wonderplantje is niet alleen goed voor je binnenkant. Ook bij veel huidproblemen werkt aloë vera uitstekend. Bij acne, brandnetel jeuk, brandwonden, eczeem, huidallergieën, insectenbeten, littekenweefsel, psoriasis, voetschimmel en zelfs zwangerschapsstriemen biedt dit plantje verlichting en hulp. Gebruik hiervoor een aloë vera crème of gel. Let op dat je dan wel kiest voor een goede biologische gel, zonder chemische ingrediënten en let op het percentage aloë vera. Als de aloë vera aan het eind van de ingrediënten lijst staat dan zit er echt maar een heel klein percentage in! Kies voor een korte ingrediëntenlijst waarin het wondermiddel (want zo mogen we het wel noemen nu, toch?) als eerste wordt genoemd.
Om op te eten
Er zijn ook verschillende drankjes met aloë vera te vinden. Heel lekker en heel zoet door de toegevoegde suikers! Voor het gezondheidsaspect kan je deze dus maar beter later staan. Er zijn echter ook wel gezonde drankjes met aloë vera te vinden. Zelf gebruik ik vaak aloë vera juice van BIOVEA door mijn smoothies of shakes. Deze aloë vera juice is 100% biologisch en bevat geen suiker, het is ook geschikt om direct op de huid te gebruiken. Er zijn ook aloë vera plantjes te koop bij de grotere biologische winkels. Gebruik dan ongeveer 1 cm aloë vera door je smoothie. Let wel op bij de 100% biologische aloë vera (juice) kan je smoothie wat bitter gaan smaken. Maar dit is heel makkelijk op te lossen door wat honing, kokossuiker, gedroogd fruit of stevia te gebruiken door je smoothie.
Recept
Fruit aloë vera smoothie:
– 1 banaan
– 100 g aardbeien
– 20 ml aloë vera juice of 1 cm van het blad
– Kokoswater naar smaak toevoegen
Meer weten? Check YourHealthCoach.nl
Tot volgende week!
Liefs, Cil