Dit kun je doen tegen hyperpigmentatie

Misschien heb je het weleens gezien, of heb je het zelf wel: hyperpigmentatie, oftewel pigmentvlekken. Mensen klagen erover, willen ervan af en voelen zich er onzeker over. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat pigmentvlekken en oneffenheden je ouder doen lijken dan rimpels. Maar hoe ontstaat hyperpigmentatie nu precies en wat kun je er tegen doen?

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is een opeenhoping van pigment in de huid, meestal gevormd op een bepaald huidgebied. Je kunt het krijgen naarmate je ouder wordt, door de impact van stress, een vochtgebrek in de huid of een slechte doorbloeding. Maar de grootste boosdoener is toch echt de zon: dé factor die zorgt voor verkleuring van de huid. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken maar de meest voorkomende is wel de zonnevlek, die zoals het woord al zegt ontstaat door (te veel) blootstelling aan de zon.

Hyperpigmentatie voorkomen

We snappen maar al te goed dat je gewoon lekker de zon in wil als deze schijnt. Het is dan ook geen optie om hier vandaan te blijven. Om ervoor te zorgen dat je hyperpigmentatie zoveel mogelijk voorkomt (want voorkomen is altijd beter dan genezen) is het van belang dat je een goede bescherming tegen de zon gebruikt. Ga dus niet de deur uit zonder SPF ook tijdens de wintermaanden want UV-straling is ook dan aanwezig.

Wanneer je de zon ingaat tijdens het voorjaar, najaar en de zomermaanden zorg er dan voor dat je de SPF iedere twee uur bijsmeert om zo optimaal beschermd te blijven (). Naast het beschermen van je huid tegen verbranding zorgt een SPF er ook voor dat je huid beschermd wordt tegen snelle veroudering door de zon.

Weg ermee

Als het kwaad al is geschied, zijn hier altijd nog oplossingen voor. Denk aan een laserbehandeling en zelfs aan een chemische peeling. Deze oplossingen zijn echter aan de prijzige kant en kunnen soms zelfs meer schade toebrengen aan de huid, omdat de behandelingen zo ingrijpend zijn. Maar wat is er dan wel geschikt voor het behandelen van een huid met pigmentvlekken? Denk bijvoorbeeld aan een milde enzymatische peeling. Deze kan je zelf thuis aanbrengen (zelfs als je een gevoelige huid hebt). Je kunt deze een aantal keer per week dun aanbrengen en zult dan een tintelend gevoel ervaren, dit betekent dat de peeling haar werk doet. Wanneer het tintelen gestopt is kun je de peeling makkelijk verwijderen met een warme kompres.

Ook heb je een milde leave on peeling, bijvoorbeeld op basis van amandelzuur. Deze breng je op advies van je huidcoach een aantal dagen achter elkaar aan voor je verzorgende producten. De peeling zorgt ervoor dat het opschuifsysteem van je huid versneld wordt en pigment zo sneller naar boven komt om vervolgens afgestoten te worden.

De oplossing

Een goede voeding voor je huid is naast een peeling een must. Om ook hiermee je hyperpigmentatie effectief aan te pakken is met daarin een combinatie van wonderlight en vitamine C een echte aanrader. Deze combinatie werkt oplichtend op pigmentatie. 

Of je kunt een serum gebruiken met daarin Gran Active Retinoid. Dit is een ester van vitamine A zuur met de positieve werking op het oplichten van pigment, maar dan zonder de irritatie kans die je wel hebt bij vitamine A zuur op doktersrecept.

Wil jij weten welke peeling en/of serum het meest geschikt zijn voor jouw huid? Ga dan eens langs bij een hannah huidcoach bij jou in de buurt en laat je huid meten. Zo weet je precies wat je nodig hebt.