Dit wil je weten voordat je je huis gaat inrichten

Zodra je op kamers gaat, je eerste appartementje scoort of gaat samenwonen, plan je als eerst een tripje naar de IKEA. Logisch want hier haal je alle dingen die je nodig hebt, voor weinig en het is nog mooi ook. Logisch dus.

Maar tegelijk is het ook een beetje zonde, want er is nog zoveel meer dan alleen IKEA. Wij hebben daarom een aantal tips voor je op een rij gezet, zodat jij je nieuwe plekje meteen als thuis kan laten voelen.

Bepaal je stijl

Je eigen stijl bepalen is lastig. En al helemaal voor je interieur. We zijn allemaal dol op die knappe plaatjes op Pinterest, maar haalbaar is het vaak niet. Hoe bepaal jij nou of je een romantisch, minimalistische of industriële stijl mooi vindt?

Maak een moodboard en dan bedoelen we niet met Pinterest. Maar ga lekker ouderwets knippen en plakken en probeer te definiëren wat je nu bij elkaar hebt verzameld. Wat valt op? Probeer je moodboard te omschrijven met woorden en kijk bij welke stijlen jouw moodboard past. Je kan natuurlijk meerdere stijlen in je interieur verwerken.

Houd je aan een kleurpalet

Als jij weet welke stijl het beste bij jou past en wil gaan verwerken in je appartement, bepaal dan een kleurpalet. Door een kleurpalet te kiezen zorg je ervoor dat je interieur geen rommeltje wordt van verschillende kleuren. Op Pinterest kan je zoeken naar mooie kleurcombinaties.

Vindt jij op dit moment okergeel helemaal hot, maar weet je niet of dit een kleur is waarin je wil investeren? Speel dan met accessoires. Zo kan je heel eenvoudig je interieur een boost geven en ook weer eenvoudig vernieuwen. Denk aan een gekleurd vloerkleed, kussens, dekbedovertrek of kaarsen.

Niet te snel iets kopen

Het is logisch dat je meteen je hele huis wilt inrichten, je hebt ten slotte allemaal nieuwe dingen nodig. Je hebt maar een dag een auto, bus of aanhanger tot je beschikking. Dus je wil het liefst alles in één keer doen. Eigenlijk is dit zo zonde. Hierdoor zit je al snel met een huis vol spullen maar had je het liever anders gehad. Probeer van te voren al te sparen of al te zoeken naar een tafel of stoelen. Of koop alleen het hoognodige en ga daarna op zoek naar mooie dingen.

Ga naar de kringloop

En waar je die knappe items scoort? IKEA heeft zeker mooie items en het is zeker geen schande om hier het een en ander te kopen. Maar de echte parels, die scoor je tweedehands op de rommelmarkt. Het is als schatzoeken, het duurt en het is soms lastig, maar als je een maal die schat hebt gevonden kan je hier zoveel en zolang plezier van hebben. Plan dus een dagje in waarop je lekker kan rondspeuren bij de IJ-hallen.

Onze favoriete winkels voor woonaccessoires

FlindersWieswonenWonen met lefSøstrene GreneSissy-boy HomelandZARA HOMEH&M HOMEPols Potten en de Bijenkorf