Door deze 6 tips stop je met uitstellen!

We doen het allemaal wel eens. Iets uitstellen.. en vaak komt van uitstel, afstel. Wat betekent dat je het helemaal niet meer gaat doen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, krijg je weer gezeik, heeft niemand zin in. Om jou te helpen met jouw uitstel gedrag hebben we de beste tips op een rijtje gezet. Set your goals, and do it!

Tip 1: Verdeel je taak in onderdelen
Vaak stellen we dingen uit omdat we het  een bepaalde taak te veel werk vinden om in één keer uit te voeren. Je wordt bang van het idee dat je iets groots moet doen. Het kan heel goed helpen om je taak dan in kleinere stukjes te breken. Stel je het nog steeds uit? Maak er dan nog meer onderdelen van. Een klein voorbeeld: Je wilt je gigantische kledingkast gaan uitruimen en sorteren, maar je begint er niet aan omdat je het écht te veel werk vindt. Maak er dan categorieën van. Begin bijvoorbeeld bij je shirts, dan je blazers, en dan je jeans. Zo hoef je niet alles in een keer te doen en lijkt het iets minder heftigs. 

Tip 2: Ga om met mensen die je inspireren om aan de slag te gaan
Als jij omgaat met mensen die van aanpakken weten, en altijd meteen aan de slag gaan dan denk jij: Hé, dat wil ik ook! Het helpt echt om met inspirerende mensen om te gaan. Ken je even geen hele gemotiveerde mensen, of hebben die mensen niet in dezelfde periode een toets? Ga dan eens in een openbare bieb werken of in een stilte ruimte. Hier is iedereen geconcentreerd aan het werk en dit neem je heel snel over.  

Tip 3: Maak een tijdlijn met deadlines
Wat je op de middelbare school deed om je geschiedenis te leren is ook heel handig om je deadlines in kaart te brengen. Zo heb je een duidelijk overzicht wanneer wat af moet zijn en wordt het niet zo druk in je hoofd. Je kan een deadline afstrepen als je hem gehaald hebt en dit motiveert ook weer om de volgende te gaan halen. Handig!

Tip 4: Vertel je omgeving over je doelen
Vaak hou je dingen die je echt moet doen of je doelen voor jezelf, omdat je ze uitstelt. Als je je taken of doelen aan je familie, vrienden of je vriend vertelt, gaan ze ernaar vragen. En als ze ernaar vragen, wordt jij er steeds aan herinnert dat je het nu écht moet gaan doen. Geloof ons, dit werkt!

Tip 5: Zoek iemand die jouw doel al bereikt heeft
Wil jij bijvoorbeeld graag stage lopen bij dat ene toffe magazine? Maar stuur je steeds maar geen sollicitatie omdat je niet weet hoe je genoeg indruk kan maken, of denk je dat het toch niet lukt? Zo moet je dus nooit denken. Om hierover heen te komen kan je iemand vragen die zo’n stage heeft gelopen en hoe ze gesolliciteerd heeft. Zo krijg je motivatie om zelf ook zoiets te gaan doen, en je als je haar leuke verhalen hoort wil je helemaal nú solliciteren.

Tip 6: Ga het gewoon doen!
Het klinkt natuurlijk logisch, maar uiteindelijk komt het er wel op neer. Ga het gewoon doen! Met uitstellen bereik je niks en het heeft eigenlijk alleen maar nadelen. Wat zal jij je goed voelen als je alles gewoon meteen oppakt en afrond. Écht, je wordt er gelukkiger van. Good luck