DIY: je schoenen en accessoires repareren!

Wij houden van leuke DIY-projecten. Daarom lieten we je eerder al zien hoe je zelf van die hippe gevormde kaarsen maakt en ook die geweldige glitter laarzen van dat luxe modehuis maak je wat ons betreft gewoon zelf. Iets nieuws creëren is leuk, maar wat dacht er daarnaast van om vaker iets te repareren wat kapot is? In dit artikel vertellen we je meer over het repareren van je schoenen en accessoires. 

Waarom je schoenen en accessoires repareren?

We leven in Nederland in een consumptiemaatschappij. Veel Nederlanders kopen graag nieuwe spullen en het liefst voor een lage prijs. Dingen die kapot zijn worden vrij gemakkelijk weggegooid en weer opnieuw aangeschaft. Dat is best zonde, want vaak is het helemaal niet nodig om kapotte spullen meteen weg te gooien. Soms is het namelijk heel goed mogelijk om zelf je oude schoenen te repareren of jouw ene favoriete riem die kapot is gegaan, weer zo goed als nieuw te krijgen! En stel dat het je lukt om iets te repareren en weer te gebruiken, dan bespaart dat ook weer veel geld. Dat kan je bijvoorbeeld gebruiken om met je vrienden ergens uiteten te gaan! Wat ook belangrijk is te onthouden, is dat iets repareren en niet nieuw kopen, een stuk beter voor het milieu is.

Waarom is repareren duurzamer?

Volgens milieu centraal komt ongeveer 4% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen door de kleding- en schoenenindustrie. Behalve de uitstoot van broeikasgassen heeft het produceren van spullen ook op andere manieren gevolgen voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen
  • Het watergebruik
  • Het oppervlak dat er aan land nodig is
  • De benodigde brandstoffen om de producten te vervoeren

Als je niets nieuws koopt, is dit allemaal niet nodig en ben je dus echt een stuk duurzamer bezig.

Met je handen werken

Als je zelf iets gerepareerd hebt, hecht je er waarschijnlijk meer waarde aan, dan wanneer je het ‘gewoon’ weer nieuw hebt gekocht. Het geeft je waarschijnlijk veel voldoening als het je zelf gelukt is om het te repareren. Veel mensen vinden het bovendien heerlijk om met hun handen bezig te zijn en zelf dingen te creëren of spullen te repareren. Sommigen worden er zelfs zo blij van, dat ze besluiten om het roer volledig om te gooien. Ze zegden hun oude baan op en kozen voor een beroep waarbij ze meer met hun handen konden werken. Zie jij dat ook wel zitten?

Hoe kun je zelf je schoenen of accessoires repareren?

Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat er precies kapot is, maar het product dat het meest ingezet wordt om iets te maken, is sterke lijm. Met goede lijm maak je die loslatende schoenzool eenvoudig vast en ook kapotte sieraden zijn vaak goed te repareren met lijm. Soms is het nodig om bepaalde onderdelen te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan de zolen van je schoenen die helemaal versleten zijn. Maar, het vervangen van onderdelen is nog altijd duurzamer en meestal goedkoper dan het hele product opnieuw kopen.

Let hierop als je gaat lijmen

Ga je je schoenen of accessoires repareren met lijm? Zorg er dan wel altijd voor dat je een lijmsoort koopt die geschikt is voor het materiaal dat je gaat lijmen. Lees ook eerst goed de gebruiksaanwijzing. Je voorkomt daarmee dat je je project per ongeluk te kort laat drogen of het op de verkeerde manier lijmt. Maak de materialen vet- en stofvrij en verwijder de overtollige lijmresten altijd direct. Verharde lijm is namelijk achteraf nog moeilijk te verwijderen. Vermijd contact met de huid en ogen en hou de lijm altijd buiten bereik van kleine kinderen. Veel succes!

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites