Wetenschappers zijn het nog steeds niet eens over de plek waar de broccoli oorspronkelijk vandaan komt. Waarschijnlijk uit Italië of Turkije maar één ding is zeker: de groene broccoli is zo geïntegreerd in de Nederlandse keuken dat we deze super gezonde kool als oer-Hollands beschouwen.

Break Free Eat Broccoli!

Het eten van broccoli is één van onze favoriete super groente. Hij is gewoon in de supermarkt te koop, je kan er eindeloos mee variëren in verschillende gerechten en zelfs rauw verwerken in smoothies of een lekkere juice.

Eigenlijk moet broccoli zeker 4 keer per week op je bord (of dan in ieder geval in je smoothie) liggen. En dat geldt vooral voor de dames. Broccoli zit namelijk boordevol DIM (Diindolylmethaan) dat is een stof die oestrogeen dominantie tegengaat.

Met de negatieve symptomen van een oestrogeendominantie zijn de meeste vrouwen helaas wel bekend:
• Onregelmatige menstruatie
• Vocht vasthouden
• Depressieve gevoelens en prikkelbaar
• PMS
• Gewichtstoename en vetopslag, vooral op billen en bovenbenen
Cellulite

DIM helpt je lichaam het overschot aan oestrogeen af te breken zodat er een uitgebalanceerde hormoonbalans ontstaat. Daarnaast zit broccoli boordevol vitamine, mineralen en anti-oxidanten. Alle b vitamines behalve b12, A, C & E en mangaan, kalium, magnesium, calcium, zink en ijzer. Er is heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar broccoli en er is aangetoond dat het eten van 350 gram broccoli het risico op kanker verlaagt (met name borstkanker, baarmoederhalskanker en prostaatkanker). Gelukkig zijn er tal van heerlijke recepten met broccoli, één van onze favorieten is broccoli als bijgerecht: Super lekker, snel én makkelijk:

Broccoli met knoflook (bijgerecht)

Benodigdheden:
2 stronken broccoli
7 grote tenen knoflook
olijfolie
1 theelepel kurkuma

Zo maak je het:
Snijd de roosjes van de broccoli stronk. Gooi de stronken niet weg maar bewaar deze harde delen van de stengel voor in een juice! Stoom de roosjes broccoli gaar in ongeveer 4 min.  (liefst zo kort mogelijk)
. Pel ondertussen de knoflook en snijd hem in dunne schijfjes. Verhit wat  olijfolie in een pan en leg de knoflookschijfjes erin. Zet het vuur laag. Roerbak de knoflook tot hij goudgeel is. Voeg de kurkuma toe. Doe de broccoli in een schaal en breng op smaak met zwarte peper en zeezout. Voeg de knoflook schijfjes toe, laat het even staan.

Voor de volgende dag kun je een heerlijk gezonde green juice maken:

Benodigdheden:
Een juicer
De broccoli stronken van de vorige dag
2 peren
½ komkommer
2 handen bladspinazie
1 limoen
Eventueel ijsblokjes voor in je glas.

Heb je geen juicer dan kan je ook alles in de blender stoppen. Behalve de limoen die moet je even uitpersen en zorg dat je de broccoli in kleine stukjes snijd. Voeg water toe om de massa het goed ‘blendbaar’ te maken.

PHOTO CREDITS: JA MA
(Visited 279 times, 1 visits today)