Geschiedenis van de jeans

Geschiedenis van de jeans

De allereerste spijkerbroek werd geboren in Amerika, in de tweede helft van de 19e eeuw. De broek werd niet gemaakt als fashion item, er moest in gewerkt worden. Er werd toen niet nagedacht over of de broek wel of niet skinny moest zijn en als ze zouden zien dat wij de jeans bewust kapot maken, zouden we waarschijnlijk uitgelachen worden. In de 19e eeuw emigreerden veel Europeanen naar de Verenigde Staten, zo ook de Duitse gebroeders Strauss. Eén van deze broers, Levi Strauss (gaat er al een belletje rinkelen?), dacht geld te kunnen verdienen aan de honderden mannen die in de goudmijnen werkten. Deze goudzoekers waren vooral in San Fransisco te vinden omdat de drank daar goedkoop was. Rond 1853 begon Levi Strauss een fabriek in San Fransisco waar hij voor de goudzoekers broeken maakte van canvasdoek. Er was zeker vraag naar goede, sterke werkkleding maar toch sloeg dit idee niet meteen aan. Strauss stapte daarom over op een steviger soort stof, een katoensoort uit de Zuid-Franse stad Nîmes genaamd ‘Serge de Nîmes’. Dit werd door de Amerikanen al snel verbasterd tot ‘denim’. De broeken sloegen aan, maar er bleek een zwakke plek in het ontwerp te zitten want voornamelijk de zakken scheurden vaak uit. In 1872 raakte Strauss in contact met Jacob Davis, een kleermaker aan wie hij stof leverde. Davis had een manier gevonden om broeken steviger te maken en wilde hier patent op aanvragen. Davis verstevigde de plekken in de broek waar de meeste spanning op stond (de hoeken van de zakken en het kruis) met klinknagels, een soort platgeslagen koperen spijkers. Davis en Strauss vroegen patent aan en op 20 mei 1873 was de eerste echte spijkerbroek een feit. De broek werd afgewerkt met oranje garen omdat Strauss dat mooi vond passen bij de koperen klinknagels en op de achterkant van de broek kwam een plaatje van twee paarden die de pijpen uit elkaar probeerden te trekken. Nog steeds zijn de paarden het logo van het merk Levi’s. In 1878 werden de achterzakken voorzien van twee, in oranje stiksels uitgevoerde bogen die arendvleugels voorstellen en daarmee verwijzen naar het symbool voor vrijheid. Rond 1890 verviel het patent van Levi’s op de spijkerbroek en al snel werd de spijkerbroek het meest geïmiteerde kledingstuk ter wereld. De eerste spijkerbroeken hadden allen nog een knoopsluiting, het was spijkerbroekenfabrikant Lee die in 1926 een rits in de jeans zette.

De spijkerbroek anno 2014

Inmiddels is de spijkerbroek niet meer weg te denken uit het straatbeeld en zijn er honderden variaties gekomen op het originele model. Volgens onderzoek heeft slechts zes procent van de Nederlandse bevolking geen enkele spijkerbroek in de kast hangen. De meeste Nederlanders zijn trotse eigenaar van drie spijkerbroeken, maar liefst een kwart heeft er vijf of meer.

Ook al zijn we bij MonStyle groot fan van de leren broek, de jeans is wat ons betreft de absolute basic essential die niet in je kledingkast mag ontbreken! We raden iedereen aan tenminste één ultieme basic indigo-blauwe jeans in de kast te hebben en dit uit te breiden met minder tijdloze variaties. Dit seizoen is dat bijvoorbeeld de boyfriend jeans, mom jeans, tuinbroek of een wit exemplaar. Voor iedereen die niet kan wachten om haar denim-collectie uit te breiden selecteerden wij alvast tien serieus knappe opties!

 

Geschiedenis van de jeans

[red_box box_bg_color=”#fff” box_text_color=”#000″; border:1px thick #000; content_width=”100px” padding_sides=”10″ padding_top_bottom=”10″ content_align=”left” ]

1. Lee

2. H&M

3. Selected Femme

4. Topshop

5. Levi’s

6. H&M

7. Frame denim

8. Tu es mon tresor

9. Isabel Marant

10. Levi’s

[/red_box]

Zoe Karssen shorts

Zoe Karssen is een mega succesvol en nog jong Nederlands label dat super fijne basic en off-duty cool items ontwerpt. Na de oprichting in 2010 groeide

Lees meer »