Hét recept voor gezonde pepernoten

Ik vind de winter eigenlijk maar niks. Ik ben een écht zomer-mens en zon-aanbidder! De wintermaanden zijn wat mij betreft veel te donker. Behalve rond de feestdagen, dan wordt alles mooi verlicht en is alles versierd: gezellig! De december maand staat in het teken van familie, vrienden en natuurlijk: lekker eten! Aankomende vrijdag is het pakjesavond (yes!) en ook dan verschijnt er bij de meeste gezinnen heel veel eten, zoetigheid en andere lekkernijen op tafel. Ik heb dit weekend alvast in de keuken gestaan om een aantal gezonde (en nog steeds lekkere!) alternatieven te maken, waaronder heerlijke, gezonde pepernoten. Deze pepernoten zijn gluten-, lactose- en suikervrij. En je hebt ze in een handomdraai op tafel staan.

Hét recept voor gezonde pepernoten

Het hoofdingrediënt van de gezonde pepernoten is boekweitmeel. Boekweit is geen graan maar het is een kruidachtige plant. Boekweit bevat geen gluten en heeft een lage glycemische index. Daarnaast bevat boekweit meer eiwitten dan de meeste graansoorten. Eiwitten zijn belangrijk bij de opbouw en herstel van spieren, cellen en weefsels. Ook spelen eiwitten een rol bij de aanmaak van hormonen en het immuunsysteem. De gezonde pepernoten bevatten ook kokosolie, dit verhoogt de stofwisseling. In kokosolie komen de vetzuren laurinezuur en caprylzuur voor, deze werken beschermend tegen virussen, bacteriën en parasieten. De honing en kaneel geven een boost aan je immuunsysteem, werken kankerpreventief en verlagen je cholesterol. Daarnaast heeft honing een antibiotische en anti-schimmel werking. Het lijnzaad in het recept zorgt voor een lekkere bite. Lijnzaad bevat omega 3 vetzuren, dit helpt ook bij het verlagen van cholesterol en bij het afvallen en omega 3 heeft anti-inflammatoire eigenschappen (ontstekingsremmend).

Ingrediënten

150 gram boekweitmeel

60 gram kokosolie

4 eetlepels honing

50 gram lijnzaad

5 eetlepels amandelmelk (of een andere plantaardige melk, geen soja!)

snufje kaneel

3 eetlepels speculaaskruiden

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een stuk bakpapier op de ovenplaat. Laat de kokosolie smelten in de pan. Meng vervolgens alles in een beslagkom door elkaar en voeg de amandelmelk als laatste toe. Als het beslag niet genoeg kneedbaar is, voeg dan nog wat amandelmelk toe. Maak van het beslag kleine balletjes. Leg de balletjes op de ovenplaat en druk ze iets plat. Stop ze voor 20 minuten in de oven en… eet smakelijk!

Tot volgende week!

Liefs, Cil