Het shoppen van vintage designer items: hoe check je of het echt is?

We hebben allemaal wel een designer item die hoog op onze wishlist staat, dat we er alles voor zouden doen of laten. Helaas moet je voor sommige items zo lang sparen dat je de hoop eigenlijk al direct een beetje opgeeft. Thank God bestaan er vintage markten of boetieks waar jouw designer item zo tussen zou kunnen liggen of hangen. Terwijl je daar lekker aan het struinen bent, zie je dé tas liggen. Er staat niemand omheen, niemand die er naar kijkt… Go get it! Maar voordat je halsoverkop die tas koopt, is het verstandig om naar een aantal aspecten te kijken om te checken of ‘ie echt is.

Certificaat
Bij een designer bag zit altijd een certificaat: hét bewijs dat de bag echt is. Maar zo’n certificaat betekent niet altijd dat de bag echt is, ze zitten soms namelijk ook in faux bags. Je kunt nep-certificaten herkennen aan het lettertype (maar dan moet je natuurlijk wel weten wat het lettertype is van een echte) of een sticker van het logo. Deze zitten normaal gesproken ook op de certificaten. Je kunt natuurlijk ook de kwaliteit van het papier checken. Je mag er namelijk vanuit gaan dat een designer merk er alles aan doet om kwaliteit te leveren. Dus ook met het certificaat.

Het label
Ook altijd erg handig om naar te kijken: het merkje aan de binnenkant. Het label van een echt designer item zal geen drukfouten hebben: het merk staat dus recht in het label en is mooi afgewerkt (en gestickt). Bij faux items zal er sneller een drukfout voorkomen of zit het label scheef. Waar je een faux ook aan kunt herkennen is slechte afwerking wat betreft het label plaatje of stukje stof. Meestal worden deze er bij faux items na de fabricatie handmatig opgenaaid en bij de designer items is het meegenomen in het maak-proces. Meer part of the item dus.

De stiksels
Als je denkt dat het certificaat echt is en je ook geen drukfout ziet op het label, kun je voor de zekerheid ook nog de stiksels van de tas checken. Klinkt misschien een beetje gek, maar designer items zullen altijd strak en netjes (niet scheef) gestikt zijn. Als de stiksels niet recht zitten of een beetje uitgelubberd zijn, kan dit betekenen dat het item niet echt is.

READ NEXT:
Designer Vintage, waar vind je nou die topstukken?
Een Air BnB voor luxe kleding
Dus zó kun jij je droom item kopen

Source: Collage Vintage