We hebben slecht nieuws ladies. Het onderste puntje van onze geliefde Cornetto’s, die we het liefste de hele door eten (je weet wel, dat ijsje met die blauwe wikkel), blijkt het slechtste gedeelte te zijn van het hele ijsje. Het is misschien maar beter om dat gedeelte dan ook over te slaan.
Dit stelt Bert Weckhuysen, hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit van Utrecht. Het puntje is nog slechter dan de bovenkant van het ijsje (dat bestaat uit ijs, chocolade en nootjes). Hoe dit komt? Het ijsje wordt in de hand gehouden tijdens het eten waardoor de onderkant zou moeten gaan smelten. Om dat te voorkomen wordt er iets aangepast in de samenstelling van de vetten in de chocolade. Dit wordt gedaan door katalysoren: onverzadigde vetten die worden omgezet in verzadigde vetten. Wat er dan gebeurd: de gezonde vetten in de worden omgezet in ongezonde vetten. Too bad! Dan zit er niks anders op maar te genieten van het ijsje zonder hoorntje. Het is niet het einde van de wereld.
READ NEXT:
>
>
>