His Eye On Fashion: Thijs Willekes

We weten wat Manon van de huidige vrouwenmode vindt, maar hoe zit het met de andere helft van de Modepolitie?

Tja, waar kennen we alleskunner Thijs Willekes eigenlijk niet van? Hij is visagist, presentator, docent, schrijver, heeft een succesvol PR-bureau.. en waarschijnlijk is dit nog niet de helft van zijn indrukwekkende CV. Thijs heeft een bijzonder plekje verovert in de harten van de MonStyle-dames, want wij kennen hem voornamelijk als de andere helft van het Modepolitie duo. En dus werd het tijd om ook Thijs eens aan de tand te voelen over vrouwenmode…

Ik wil eerst even je modekennis testen. Wat denk je dat een kitten heel is?

Een kitten heel? Nog nooit van gehoord.. Kun je raden wat het is? Ik heb echt geen idee, kan me er niks bij voorstellen. Het is een pump met een heel klein hakje, wij noemen het ook wel de ren-hak omdat je er nog steeds op kunt rennen. Ah, oké! Die is me bekend, maar van de term Kitten heel had ik nog nooit gehoord. Maar ja, ik ben ook al oud. Nou, laten we niet overdrijven!

Kun je een modetrend noemen die je momenteel veel op straat ziet en die je écht niet begrijpt of die wat jou betreft best achterwege mag blijven?

Ow ja! Wel meerdere zelfs. Om te beginnen met die enorm lelijke sandalen, met sokken, zonder sokken. Het lijkt wel hoe primitiever, hoe beter. Ik vind dat echt, op een hoge uitzondering na, heel lelijk. Het is heel erg leuk bij een mooi model met prachtige dunne beentjes in een leuk Balanciaga-jurkje, maar als het vertaald gaat worden naar het straatbeeld, dan wordt het ineens zó lelijk. Net zoals de driekwart broek, sommige dingen moeten gewoon lekker op de catwalk blijven.

Mag ik ook een mannentrend noemen die ik heel lelijk vind? Van mij wel! Mannen met lange baarden. Dat vind ik een schrikbeeld geven op straat. Een jongen van 22 ziet er ineens uit als iemand van 40. Over het algemeen, er zijn natuurlijk uitzonderingen, zijn baarden niet zo heel mooi gesitueerd. Vooral bij Nederlandse mannen. Ze zijn een beetje vlassig, dun bezaaid, plekjes wel, plekjes niet en dan wordt het een soort schaamhaar. Een Arabische baard bijvoorbeeld ziet er heel anders uit, dan is de baard vaak mooier. Natuurlijk moet iedereen lekker doen wat ‘ie wil en is dat helemaal prima, maar ik vind het over het algemeen niet flatterend. Ik vind dat mode ook iets goeds voor je moet doen en dat doet dit wat mij betreft niet.

Wat zou je zelf dragen als je een vrouw was?

Haha, dat is wel een leuke vraag. Ik zeg altijd: als ik een vrouw zou zijn zou ik de hele dag neuken. Ik vind het echt fantastisch om te zien wat een vrouw gedaan krijgt bij mannen puur door sexy te zijn. Dat wil ik wel eens ervaren.

Maar goed, wat zou ik dragen? Dat is wel een hele lastige, want ik vind het bijvoorbeeld ook moeilijk om te zeggen wat mijn stijl nú is. Ik heb namelijk niet echt één stijl. Ik vind heel veel verschillende kledingstijlen leuk! Het kan de ene dag tegen het nette, beetje preppy aan zitten en de volgende dag is het meer een skater on crack. Mijn stijl is dus redelijk schizofreen. En onhandig, ik heb veel meer kleding nodig om me in al die verschillende stijlen te kleden. Dat zou ik als vrouw ook hebben. Maar even er vanuit gaande dat ík een vrouw ben, dan zou ik gruwelijk lange benen hebben want die heb ik nu ook. En dik, vol haar dat dan ook lang zou zijn en dus heel erg aanwezig. Dan zou ik voor een bepaalde simpelheid in styling gaan. Wat ik heel mooi vind is dat een outfit iets verhult. Dus dat kan bijvoorbeeld in een broek zitten die iets oversized is, zoals een pantalon of een jeans. Waardoor je niet echt kan vaststellen wat de vorm van het lijf is. Ik zou in dit geval dan ook voor een broek gaan, maar wel met een hak. Ik heb echt een voorliefde voor hakken, ik weet dat ze kut lopen en onpraktisch zijn maar ik vind het echt een vorm van kunst. Oké, ik weet het: ik kies voor een grijze pantalon met een hak in diepgroen met blauw en daar zou ik dan een wat kortere top op dragen, in het wit. Niet cropped, maar dat als je beweegt je nog net een stukje huid ziet. Heb je zo een beetje een beeld? Ik heb volgens mij nog nooit zo’n uitgebreide beschrijving gekregen, ik zie het helemaal voor me!

Hoe zie jij een vrouw het liefst gekleed gaan?

Weer zo’n moeilijke vraag! Oké, heel cliché dan. Wat ik het allermooist vind om te zien is dat er een vorm van eigenheid te zien is. Dat kan per persoon daarom heel verschillend zijn, dus daar kan ik niet echt een eenduidig antwoord op geven. Het kan namelijk heel basic en simpel zijn tot aan mensen die de belichaming zijn van excentriek en creatief. Maar ze moeten het dan ook wel echt zijn, vanuit hun binnenste. Je ziet veel mensen die creatief of excentriek proberen te zijn door maar gekke kleding aan te trekken, ze hebben het idee dat ze dan heel hip zijn, maar ik vind dat niet geloofwaardig.

Welk stijladvies wil je ons vrouwen graag meegeven?

Dat sluit aan op het vorige en is tegelijk mijn haat-liefde verhouding met mode. Aan de ene kant vind ik mode super interessant en een heel mooi gegeven, maar het wordt ook vaak zo vreselijk lelijk geïnterpreteerd. Mode kan namelijk heel erg tot een eenheidsworst leiden. Het wordt dan iets wat we allemaal ‘moeten’ doen, met als gevolg dat iedereen er hetzelfde uit ziet. Als dat zo is, staat mode heel erg haaks op eigenheid. Terwijl als je mode ziet als een soort moodboard en je haalt uit dat moodboard ingrediënten die op jou van toepassing zijn en waar jij blij van wordt of die goed voor je lijf werken, dan wordt het een stuk interessanter. Dus mijn advies zou zijn: stel jezelf een paar vragen. Hele basale, menselijke vragen. ‘Wat vind ik mooi?’, ‘Wat zijn mijn karakter-eigenschappen?’ en ‘Wat voor type ben ik?’. En de antwoorden daarop moet je als uitgangspunt nemen en die kun je uiten door middel van mode. Dus je start bij jezelf, niet bij wat toevallig mode is of wat alle anderen dragen. Niet bang zijn om anders te zijn, maar wat vaker je middelvinger opsteken en dragen waar je zelf blij van wordt.

Kun je een (beroemde) vrouw noemen die je er qua kleding altijd goed uit vindt zien?

Dat is heel lastig, zeker in het buitenland. Alle foto’s die we daarvan zien zijn natuurlijk helemaal uitgedacht en gestyled en daar is een heel concept omheen bedacht. Wie ik een hele goede stijl vind hebben als man, waarom zou ik dat niet gewoon doen, is Jim Bakkum. Ik vind dat Jim eigenheid heeft, hij is niet bang om zichzelf een eigen stijl aan te meten die niet helemaal door het hele land geaccepteerd is. Hij belichaamt zijn stijl, het past echt goed bij hem. Er zit ook altijd net even een andere twist aan. Hij ziet er altijd tof uit, misschien is dat wel het goede woord.

Vrouwen vind ik wel lastiger, ik heb het idee dat veel vrouwen in TV-land een bepaald stijltje hebben waardoor iedereen een beetje op elkaar gaat lijken. Vroeger was ik altijd erg gecharmeerd van Hanna Verboom, maar die is nu iets minder in the picture. Zij had ook altijd wel een eigen stijl.

Als laatste laat ik je een paar items zien die nu très á la mode zijn. Jij mag zeggen of ze een GO of ontzettende NO krijgen.

kees_thijs

 

Overknee boots

Ik word er niet gelukkig van. Het staat vaker niet mooi dan wel mooi. Je hebt voor die lengte en dat soort laarzen toch goedgevormde, lange benen nodig. NO.

Broekrok

(lange stilte..) Is dat je antwoord? Ja, beetje wel. Het is niet voor iedereen een NO, maar voor de gemiddelde, iets kort bebeende Nederlandse vrouw wel. Een broekrok maakt ontzettend groot, kort, breed en dik. Super leuk als je lang bent en slanke benen hebt, maar het is in de meeste andere gevallen totaal niet flatteus.

Pointed flats

Ja, als je de goeie hebt vind ik het een GO. Het heeft een beetje een Arabische invloed en dat vind ik erg leuk. Ik vind ze in ieder geval 40 keer beter dan de normale flats, want die vind ik echt niet om aan te zien.

Oversized jas

Ja, vind ik een GO. Het heeft een zweempje mannelijkheid of androgyniteit en dat vind ik altijd wel sexy. Ik vind het altijd interessant als mensen iets durven te bedekken en te maskeren, ik word dan altijd nieuwsgierig naar wat er onder zo’n jas zit. Als ik geprikkeld wordt of als het vraagtekens bij me oproept is dat een goed teken.

Jumpsuit

Zolang het geen catsuit is een GO. Werkt heel fijn bij veel verschillende lijven.

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites