Hoofdpijnwijn bestaat niet

De meesten van ons zullen beamen dat een wijntje op z’n tijd ons erg goed doet. Het zorgt voor ontspanning en je wordt er bovendien ook nog eens knapper van. Het is een term die we in de bar of tijdens een gezellig avondje borrelen vaker horen: “hoofdpijnwijn”. Eigenlijk is deze term een grote fabel! Er zijn verschillende redenen waardoor je hoofdpijn kunt krijgen na het drinken van wijn… maar dit is niet de wijn zelf. Wij vertellen jullie nu voor eens en altijd de waarheid achter hoofdpijnwijn!

De waarheid achter hoofdpijnwijn
Tannines

Dit is een stofje dat niet voorkomt in de wijn zelf, maar wel in de steeltjes en schil van de druiven en in de houten vaten waarin wijn bewaard wordt. Dit stofje zorgt ervoor dat je aderen zich vernauwen en daar kun je hoofdpijn van krijgen. Tannines komt voor in (bepaalde typen) rode en zelfs witte wijn.

Tyramine

Tyramine komt voor in rode wijn en in (bepaalde soorten) witte wijn. Tyramine kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken, wat op zijn beurt weer zorgt voor hoofdpijn. Dit geldt overigens alleen voor mensen die overgevoelig zijn voor dit stofje.

Alcohol

Obvious, maar het blijft een feit. Alcohol zorgt er (door een chemisch proces) voor dat je vaker moet plassen, waardoor je lichaam sneller uitdroogt. Dit veroorzaakt ook de nadorst en droge mond de volgende ochtend (hello headache!). Het vocht wordt ook uit je hersenen onttrokken, wat dan weer de hoofdpijn veroorzaakt.

Suiker

Vooral in zoete, witte wijn zitten er veel toegevoegde suikers (eerder vertelden we al dat rode wijn wèl een slimme keuze is als je bij de bar staat). Deze suikers zorgen voor een boost van de alcohol in de wijn, waardoor je dus weer hoofdpijn kunt krijgen.

Of je nou wel of niet overtuigd bent van het bestaan van hoofdpijnwijn… Na één (of meerdere) glaasje(s) te veel ligt de kater natuurlijk sowieso op de loer. Daarom kun je hier de beste anti-kater tips waar je nog niet eerder aan gedacht hebt teruglezen.

Source: Tumblr