Huisdier ongeremd? Lees dan verder!

Waarschijnlijk heb je er al veel van gezien: filmpjes waarin een kat iets van de tafel duwt. Hilarisch en erg verslavend om te kijken. Misschien probeer je er zelf ook filmpjes te maken met je eigen kat. Maar wat nou als je huisdier iets omstoot dat meer waarde heeft dan een simpele koffiemok? Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. En hoe zit het met andere ongelukjes die je huisdier kan veroorzaken? Hieronder schetsen we een paar scenario’s over huisdier-ongelukjes.

De vele ongelukjes in je eigen huis

Wellicht herken je het volgende wel: Je hond rent als een malle door het huis en maakt met zijn scherpe nagels krassen in de vloer. Je kat probeert ergens op te springen en neemt per ongeluk een voorwerp mee. Je parkieten hebben ruzie buiten de kooi en stoten iets van de bovenste plank om.

In de meeste gevallen is er waarschijnlijk niets aan de hand en gaat het om iets kleins. Maar wat als het gaat om een dierbaar souvenir? Of een ander voorwerp met veel (emotionele) waarde? Ook al heb je nog zo’n forse inboedelverzekering, beschadigingen door huisdieren zijn in de meeste gevallen niet gedekt door je verzekering. Een tip is dus om je huis zo huisdier-ongeluk-vrij mogelijk te maken, als dat überhaupt mogelijk is…

Lees ook: 5 bizarre gadgets voor je viervoeter

En de ongelukjes bij iemand anders thuis?

Je bent op bezoek bij je buurvrouw. Je hond kwispelt met zijn staart en stoot een vaas om, of je kat ziet een krabpaal in de vorm van een bank en gaat even goed te keer met z’n nagels. Binnen één tel kan het zijn gebeurd. De enige manier om dit niet uit eigen zak te hoeven betalen is door het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering, want zelfs een All Risk inboedelverzekering is niet genoeg.

Huisdier als ding?

Vroeger werd je huisdier als ‘een ding’ gezien dat een dagwaarde heeft. Voor de zogenaamde dagwaarde ervan werd gekeken naar wat een vergelijkbaar dier zou kosten en naar vraag en aanbod. Tegenwoordig wordt er bij de dagwaarde (gelukkig) ook gekeken naar de emotionele waarde die het huisdier voor zijn of haar baasje heeft. Huisdieren worden niet meer standaard als vervangbaar gezien. En dat is maar goed ook, want ‘zomaar’ een huisdier vervangen is natuurlijk voor elke dierenliefhebber ongehoord.

Als jouw huisdier dus door een ander dier of mens gewond raakt (of in het ergste geval zelfs overlijdt), kun je hier een vergoeding voor krijgen (van de aansprakelijkheidsverzekering van de ander).

Je huisdier is de dupe thuis

De meeste verzekeraars zien huisdieren als ‘spullen’ in je huis. Dat klinkt heftig, maar is juist fijn. Als je huisdier dus een verwonding oploopt in huis, doordat hij bijvoorbeeld van de trap valt en zijn poot breekt, dan krijg je in de meeste gevallen een vergoeding. Maar ook hier geldt eigenlijk: maak je huis zo huisdiervriendelijk mogelijk!