Je haar aan de lucht drogen vs. föhnen: wat is beter?

Even een quiz. Wat denk jij dat beter is voor je haar: föhnen of je haar aan de lucht laten drogen? Als je het antwoord: aan de lucht drogen hebt gegeven dan heb je het, waarschijnlijk geheel onverwachts, fout. Volgens een recent onderzoek uit Korea is het, mits je de juiste techniek gebruikt, beter om je delicate lokken te föhnen dan dat je ze aan de lucht laat drogen.

Hoe dat kan? We beginnen met the inside of your hair: iedere haar op je hoofd is eigenlijk een buisje met een kern aan de binnenkant. Om die kern zit een beschermende buitenlaag, die bij elkaar gehouden wordt door proteïnen. Volgens Jeff Donovan, een gecertificeerde dermatoloog en haar-expert uit Toronto, is het haar (wanneer de buitenlaag helemaal intact is) glanzend, gezond en breekt het niet snel. Als je haar nat is kan té veel hitte ervoor zorgen dat het water, dat in de binnenste laag van het haar zit, gaat koken. Hierdoor beschadigt het haar en verliest het zijn glans. Zo klinkt het natuurlijk alsof je haar aan de lucht drogen beter is, maar lees dit even: het onderzoek wees uit dat de hete lucht uit een föhn je haar wel kan beschadigen, maar als je je föhn met de juiste temperatuur en afstand op je haar gebruikt is dit beter dan air-drying. Dit omdat wanneer haar in contact komt met water, het opzwelt. Hoe langer de zwelling duurt (zeg voor lucht-drogen 2 à 3 uur), hoe meer druk er op de proteïnen wordt gezet die de haren intact houden. Hierdoor krijg je dus meer beschadiging dan met föhnen.

Hoe voorkom je beschadiging at all?
Laat je haar voor 70 tot 80% droog worden aan de lucht. Zet je föhn dan op de laagste stand en föhn je haar de hele tijd op zo’n 15 cm afstand. Beweeg je föhn continu zodat de lucht niet de hele tijd op één plek geconcentreerd wordt.

READ NEXT:
Zo krijgen je droge haarpunten weer nieuw leven
Dit zorgt voor een stralende huid en volumineus haar!
Dit is beter voor je haar!

Source: Studded hearts