4 artikelen die geschikt zijn als erfstuk

Veel families hebben een erfstuk die van vader op zoon of moeder op dochter wordt doorgegeven. Erfstukken zijn vaak tientallen of honderden jaren oud. Toch was er ooit iemand die het erfstuk voor de eerste keer kocht. Je kunt dus gemakkelijk zelf de eerste zijn die een erfstuk aanschaft en doorgeeft aan je kind.

Een erfstuk is vaak van grote waarde en gemaakt van een edelmetaal dat de komende jaren alleen maar in waarde zal groeien, zoals goud of zilver. Op deze manier garandeer je dat wanneer een familielid ver in de toekomst financiële hulp nodig heeft, het erfstuk voor veel geld kan worden verkocht. Dit is natuurlijk niet het doel van een erfstuk, maar kan wel een waardevol bezit dat als appeltje voor de dorst kan dienen.

Lees in dit artikel welke artikelen geschikt zijn om aan te schaffen als erfstuk.

Zakhorloges

Zakhorloges werden in de negentiende en twintigste eeuw gedragen door rijke zakenmannen. Die verbonden hun zakhorloges met een kettinkje aan hun borstzak of broekzak. Ze wisten op deze manier altijd hoe laat het was en konden met hun gouden of zilveren zakhorloge hun welvaart laten zien. Vele mensen hebben nog een zakhorloge in de familie dat door hun voorvaderen gedragen werd.

Zelf kun je ook een zakhorloge aanschaffen. Daarbij kun je kiezen voor een nieuw horloge, maar er zijn ook genoeg dealers waarbij je een vintage zakhorloge kunt kopen die misschien wel door zo’n rijke zakenman is gedragen. Veel websites die originele zakhorloges verkopen, zijn ook op de hoogte van de achtergrond van het horloge. Dit maakt het een extra speciaal erfstuk. Kijk voor hoogwaardige zakhorloges op chrono24.de.

Broches

Een broche is een rijkelijk gedecoreerde speld die vaak door statige dames en heren op hun jasje werden gedragen. Ook werden broches veel gebruikt om sjaals en omslagdoeken bij elkaar te houden terwijl ze over de schouders van hun eigenaren rustten. Broches werden vaak gemaakt van goud of zilver en waren er in allerlei uitvoeringen. Zo waren er broches met familiewapens, in de vorm van bloemen of gemodelleerd naar de favoriete dieren van de eigenaar.

Ook werden broches vaak belegd met allerlei edelstenen die de waarde alleen maar groter maakten. Broches worden ook nu nog veel gemaakt en verkocht bij de juwelier en kunnen zelfs naar wens worden aangepast. Kies voor saffier, diamant of robijnen als decoratie en verhoog de waarde van je erfstuk.

Servies

Heb je boven nog een oud servies in een doos liggen? Ook dit kan dienen als erfstuk. Om een goed erfstuk te zijn, moet het servies gemaakt zijn van een hoogwaardige grondstof, zoals porselein. Handgeschilderd porselein is meer waard dan in de fabriek geproduceerde serviezen. Toch kunnen ook deze massageproduceerde serviezen later veel waard zijn. Zo zijn serviezen van bepaalde Oud-Hollandse fabrieken veel waard.

Ook een porseleinen servies van een fabriek die nu nog niet beroemd is, kan over een aantal decennia of eeuwen veel in waarde stijgen, zeker als de fabriek tegen die tijd niet meer bestaat. Het servies moet in een goede staat zijn en mag dus geen scheurtjes of andere schade vertonen. Je kunt ook een servies aanschaffen via een antiekwinkel of een speciale handelaar of importeur.

Sieraden

Sieraden zijn een bekende vorm van erfstukken. Kettinkjes, ringen en andere waardevolle stukken worden vaak van moeder op dochter doorgegeven. Ook worden ringen die lang in de familie zijn vaak gebruikt om een aanstaande verloofde ten huwelijk te vragen. Om een waardevol erfstuk te kunnen zijn, moeten de sieraden tenminste van een edelmetaal, zoals goud, zilver of platina zijn gemaakt en het liefst een om meer edelstenen bevatten.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites