Black Friday – by Bo Mulder

Picture this: je bent verliefd en je love-interest krijgt een baan aangeboden in New York die hij niet kan weigeren. Je besluit samen te vertrekken naar de Big Apple en het avontuur aan te gaan. En omdat je een feilloos stijlgevoel hebt, beschikt over cameraskills en een vlijmscherpe, geestige pen, start je een succesvol blog. Nice, right? Bo Mulder is de hoofdpersoon in dit realistische sprookje en zij gunt ons iedere maand een kijkje in haar leven!
Soms heb je van die dagen dat je het helemaal hebt gehad. Verkeerde been uit bed, streken worden je geleverd, een nacht wakker door eerst ambulances dan brandweerwagens en niet te vergeten politie die met loeiende sirenes door Manhattan scheurt. En de ochtend start ook nog eens met een koude douche. Wat doe je dan? Juist. Textiel therapie.

Een fenomeen dat me met de paplepel is ingegoten. Waarschijnlijk niet geheel pedagogisch verantwoord, maar één van moeders levenslessen is platgezegd: “Voel je je klote, glijden met die kaart”. Van sok tot glitter top, het maakt niet uit, zolang het maar nieuw is en uit textiel bestaat. Met een koffie in de ene en telefoon in de andere hand, vlieg ik de metro in en stap uit op 6th Avenue. Ergens zo rond de 50ste straat van de groot, groter, grootste warenhuizen en flagshipstores. Ik had geen betere depri-dag kunnen kiezen. Het is Black Friday vandaag, en dat betekent: kopen met korting. Heul veel korting. De 30, 40, 50 procent vliegt je om de oren en er is geen toko zonder gereduceerde prijskaartjes. Onder deze omstandigheden kan mijn bescheiden blauwe Chase pas het wel even aan. Dus, gaan met die banaan.

Even voor USA holiday-leken: Black Friday volgt na de dag waarop je stilstaat bij alles wat je wel hebt. Het is de dag van “count your blessings”, en heet Thanksgiving. Maar, de Amerikaan dient zich immer extreem te houden, want zo veel vrede en tellingen van zegeningen moet worden gecompenseerd. En daar komt Black Friday om de hoek kijken. Klokslag 12 uur verliest iedere Amerikaan z’n so-thankful-muiltje en gaat het om; meer hebben, willen, kopen en halen. De deuren van de winkels knallen open en voor dezelfde prijs van 1 koop je er 3. De straten zijn rond middernacht al gevuld met sjouwende mensen. Televisie hier, stereo daar, jurken, jassen, truien, rokken. Alles wordt in het kwadraat aangeschaft.

Niet om middernacht, maar zo’n 10 uurtjes later, loop ik tussen de kopende meute. In New York viel het op zich wel mee. Geen hysterische trekpartijen aan sjaals in de uitverkoop zoals op de beeldbuis te zien is. Wel, gigantisch veel winkeltassen. Allemaal gevuld. En ondanks dat ik na een uurtje of twee in Topshop, ook met een goed verzadigde papieren tas naar buiten loop, word ik er toch een beetje misselijk van. Al dat goedkoop “ge-koop”, het slaat eigenlijk nergens op. Ook textiel therapie lijkt zijn hoogtij dagen te hebben gehad. Even doet ’t goed, maar dan is het gewoon weer terug naar een klote dag. Ja mensen, New York is een droom, maar kan ook een nachtmerrie zijn. Doe mij soms maar weer Hollands Glorie, verjaardagen van verre ooms en tantes waar je nooit zin in hebt, een simpele boterham met hagelslag, mijn fiets op de grachten en Chardonnay bij Schilders met vriendinnen. Mies, Joyce, Jane, gewoon de echte ouwe gouwe gappies.

Met heimwee-buikpijn, zit ik weer in de metro, stap uit en met een oranje gloed komt er een einde aan deze heldere ijskoude dag. Ook komt een einde aan dit rotgevoel. Wat zit ik nou te mauwen, het leven is echt niet altijd easy hier, maar best wel cool. En dat mag ik delen met een heerlijke vent die thuis met m’n schoonzusjes op me zit te wachten. Zo. Zonder verder uit te wijden over de zwijmel blessings die ik even hardop in m’n hoofd telde, eindigde de dag goed. Dus op de valreep; was mijn Black Friday toch nog een beetje Thanksgiving. En dan heb ik nog een setje leuke tops gescoord ook.

bo mulder

Wil jij meer Bo Mulder? Volg haar op haar website of Instagram!

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites