Dé 9 tips om af te vallen!

Health coach Cil Vermolen explains…

Cil van Your Health Coach deelt wekelijks alle ins en outs op het gebied van healthy living. Vind je het lastig om gewicht te verliezen (of om op gewicht te blijven)? Deze week verklapt ze dé tips om af te vallen zodat je er deze zomer sowieso bikiniproof bijloopt!

In het geval je je afvraagt hoeveel calorieën je eigenlijk nodig hebt… voor een vrouw gaat men gemiddeld genomen uit van een energiebehoefte van 2000 kcal. per dag. Om af te vallen zul je ongeveer 300 kcal. minder moeten innemen. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, daarom kan je met de Harris & Benedict of de Katch-McArdle formule een redelijk goede inschatting maken hoeveel calorieën je nodig hebt.

Dé 9 tips om af te vallen

1. Check je calorie-inname

De praktijk leert dat als je gezond eet, en daarmee bedoel ik vooral veel groente en fruit, je niet op je calorie-inname hoeft te letten om af te vallen. Groente en fruit bevatten veel vezels, water en daarnaast veel vitamine en mineralen. Hierdoor krijg je sneller een vol gevoel en de calorie-inname blijft relatief laag. Als het toch niet lukt om af te vallen en je bent van mening dat je ‘gezond’ eet, houd dan eens een voedingsdagboek bij in MyFitnessPal (hier kun je trouwens ook je calorie-inname berekenen).

2. Puur eten

Afvallen heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid calorieën die je inneemt. Het gaat om de balans en om wat je eet. Voeding met veel E-nummers en toegevoegde suikers belasten je lichaam alleen maar. Eet daarom zo puur mogelijk, het liefst zo veel mogelijk voeding zonder een ingrediëntenlijst. Lees hier wat mijn food essentials zijn!

3. Kleine porties

Het regelmatig eten van kleine porties zorgt ervoor dat je je cravings onder controle kunt houden. Af en toe toegeven aan je cravings kan geen kwaad, lees er hier meer over!

4. Kokosolie

Kokosolie (extra virgine) verhoogt de schildklierwerking, dit kan ervoor zorgen dat je stofwisseling met 12% toeneemt (wist je dat je kokosolie voor nog veel meer dingen kunt gebruiken?).

5. De juiste workout

Veel mensen trainen zich helemaal suf in de sportschool. Als je wilt afvallen dan kun je je het beste richten op interval- en krachttraining. Met een goede cardio-training verbrand je misschien meer calorieën maar na een goede krachttraining is je lichaam nog 78 uur na de training aan het verbranden.

6. Eet voldoende

Als je te weinig calorieën op een dag binnenkrijgt, dan zal je lichaam er alles aan doen om vet vast te houden in plaats van het te verbranden. Met name de koolhydraten die vaak uit het dieet geschrapt worden zorgen ervoor dat je schildklier op slot komt te staan (en dat wil je voorkomen). Daarbij speelt je schildklier een belangrijke rol bij je vetverbranding!

7. Nachtrust

Zorg voor voldoende nachtrust en neem voldoende rust tussen je trainingen. Overtraining zorgt namelijk ook voor stress! Idealiter zou je drie keer per week om de dag moeten trainen waarbij je het soort training ook afwisselt.

8. Don’t stress

Stress is een emotie die eigenlijk heel gezond is. Deze natuurlijke reactie van het lichaam helpt je in moeilijke situaties alert, geconcentreerd en energiek te blijven. Té veel stress is hartstikke ongezond. Bij stress maakt je lichaam de hormonen cortisol en adrenaline aan. Vooral cortisol belemmert het afvallen en kan zorgen voor vermoeidheid, spierafbraak, overgewicht, slechte spijsvertering en daarnaast onderdrukt het je immuunsysteem.

9. Zijn je darmen happy? 

In onze darmen leven zo’n 100 biljoen bacteriën, deze helpen je gezond en fit te blijven. Er zijn een aantal darmbacteriën die een rol spelen bij het aankomen of afvallen. Door een gezond voedingspatroon en weinig stress zorg je voor een optimale darmflora. Wil je weten hoe het staat met de gezondheid van jouw darmflora? Dit kun je laten testen door middel van een darmscreening (wil je hier graag meer over weten? Dan kun je me mailen naar: cil@yourhealthcoach.nl).

Veel succes en tot volgende week!

Liefs,

Cil

Source: Natasha Oakley

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites