Waarom halen vrouwen eigenlijk hun gezichtshaar weg?

En hoezo is het zo normaal geworden?

Gezichtshaar: iedereen heeft het. Toch als je ’s ochtends in de spiegel kijkt en je een paar haren tussen je wenkbrauwen spot, wil je ze het liefst zo snel mogelijk weg halen. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat vrouwen ongeveer 104 minuten per week bezig zijn met het weghalen van gezichtshaar. Zo lang? Ja, zo lang. Hoe komt het nou eigenlijk dat wij vrouwen ieder onnodig haartje van ons gezicht af willen hebben? We hebben ons mooie donsje toch niks voor niks gekregen? Wij leggen het je uit.

Let’s go back in time

Al eeuwenlang scheren vrouwen hun gezichtshaar. We gaan als eerst even terug naar de tijd van de Egyptenaren. Deze Egyptische vrouwen scheerden hun facial hair met de allereerste scheermesjes ooit, gemaakt van schelpen. Ook hadden zij wax gemaakt van suiker. Niet alleen de Egyptenaren scheerden hun gezichtshaar, ook de Romeinse vrouwen konden er wat van. Hier was het zelfs zo dat hoe hoger je stond in de samenleving, hoe minder haar je moest hebben, waaronder haar op je gezicht. Dit verwijderde zij met pincetten en schuurstenen. Maar degene die alle jaren overtreft, is koningin Elizabeth 1 tijdens de middeleeuwen. Om een groot voorhoofd te creëren, scheerden de middeleeuwse vrouwen naast hun gezichtsbeharing, óók hun wenkbrauwen af. Vanaf dit tijdperk is het scheren van gezichtshaar alleen nog uitgebreider geworden, maar gelukkig mogen de wenkbrauwen wel blijven zitten 😉

Omarm je gezichtshaar

Op een leeftijd van ongeveer acht jaar begint bij de meeste meisjes hun gezichtshaar te groeien. Op het internet zijn genoeg verhalen te vinden van meisjes die op zo’n jonge leeftijd al hiermee gepest werden. Eigenlijk is het dus helemaal niet zo gek dat we massaal ons gezichtshaar weghalen, omdat we al op jonge leeftijd meekrijgen dat dit niet normaal is. Maar wat als we daar nou eens mee stoppen? Laat vrouwen van hun eigen lichaam houden. Willen zij hun gezichtshaar laten staan? Groot gelijk! Zo kan je misschien wel 104 minuten langer uitslapen per week. Maar willen ze het toch weghalen? Ook goed. Zo laten we iedereen in zijn waarde. Mission completed!

Inspiration

Er zijn een aantal vrouwen op Instagram die hun gezichtshaar rocken! Scroll snel naar beneden om ze te bewonderen.

Meer weten over haargroei?

Carolien Borgers heeft een podcast gemaakt over haargroei. Beluister hem hier.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites