How to: van je stage je baan maken!

Zo maak jij van je stage je baan!

Ben je bezig met stage lopen of ga je binnenkort stage lopen? Het zou toch ideaal zijn als jij van je stage je baan zou kunnen maken?

Je hebt vast weleens zo’n jaloersmakend verhaal gehoord waarbij iemand zo via haar stage naar binnen rolde en een superleuke baan te pakken kreeg. Dit heeft natuurlijk met timing en een beetje geluk te maken maar er zijn ook héél veel dingen die jij zelf kunt doen om een streepje voor te krijgen. Wij hebben een paar hele goede tips voor je op een rijtje gezet die jou hier zeker bij gaan helpen! (En dit zijn de do’s en don’ts als je in de mode wilt werken).

Leer zoveel mogelijk mensen binnen het bedrijf kennen
Het is belangrijk dat je met zoveel mogelijk mensen binnen het bedrijf in contact komt. Probeer niet alleen met je collega’s van je eigen afdeling te praten maar ook met andere afdelingen. Wees altijd geïnteresseerd in (ook andere) collega’s, op die manier laat je een goede indruk achter. Mocht je ze ooit nodig hebben dan weten ze wie je bent. (”Oh, met die leuke meid heb ik laatst gesproken”). Daarbij is het belangrijk dat je weet wat er precies in het bedrijf gebeurt (wie waar verantwoordelijk voor is), om zo meer over het bedrijf te weten te komen.

Maak jezelf onmisbaar
Yes, zorg ervoor dat ze niet zonder je kunnen! Zorg ervoor dat je eigen initiatieven neemt. Start bijvoorbeeld een project (probeer iets te vinden waarin het bedrijf zich nog aan het ontwikkelen is) binnen het bedrijf, werk het uit en verras ze met jouw informatie. En laat zien dat je dit leuk vindt om te doen. Ze zullen jou sneller (soortgelijke) taken geven, zodra ze merken dat jij helemaal op je plek zit. Op die manier laat je zien dat jij het bedrijf ook echt iets extra’s kunt bieden, zo maak jij een grote kans op een baan!

Wees punctueel en betrouwbaar
Dit is natuurlijk een beetje voor de hand liggend maar wel heel belangrijk. Laat zien dat je betrouwbaar bent en wees op tijd! Niets is zo irritant als iemand die altijd te laat is (dit is de reden waarom een laatkomer altijd te laat is), want dat betekent dat ze niet op je kunnen rekenen. En als je iets beloofd, doe het dan ook. Op die manier weten ze precies wat ze aan je hebben! En dat is voor jouw (toekomstige) werkgever heel prettig.

Wees flexibel
Wordt er gevraagd of je even iets op wilt halen na werktijd of word je iets gevraagd wat niet bij jouw ”taakomschrijving” hoort? Doe dit met plezier! Hiermee laat je namelijk zien dat je flexibel bent en zelfs inzetbaar bent op verschillende afdelingen (en iedereen wil toch wel een multitasker zoals jij in haar team?)

Neem initiatief
Last but not least: wees niet bang om initiatief te nemen! Heb je een leuk idee voor je bedrijf? Laat dit dan vooral horen. Laat zien dat je meedenkt en een eigen mening hebt. Hierdoor zal jouw begeleider merken dat het bedrijf ook echt iets aan jou heeft! (Bekijk hier de perfecte work outfit).

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites