Waarom je dus gaat ijsberen als je aan de telefoon bent

Het is eigenlijk heel logisch

Heb jij dat ook altijd? Zodra je met iemand dieper in gesprek raakt tijdens een telefoongesprek, ga je ijsberen. Je gaat heen en weer lopen en kan gewoon met geen mogelijk rustig stil zitten. Het voelt gewoon fijn om heen en weer te lopen tijdens het bellen, en wij weten nu waardoor dat komt. Lees je mee?

Zenuwachtig gesprek

In de jaren 90 meldde de beroemde Amerikaanse mediasocioloog Marshall McLuhan al dat de telefoon bij de persoon die gebeld wordt, een gevoel van urgentie mee geeft, wat zich kan uiten in gebaren. Volgens Quest wordt deze theorie 30 jaar later nogmaals bevestigd door het wetenschappelijke rapport ”The Effects of Mobiele Telephones on Social and Individual Life”. Tijdens dit onderzoek werden mobiele bellers opgedeeld in categorieën. Eén categorie werd ”zenuwlijders” genoemd. Hier toe behoorden mensen die de neiging hadden extra te bewegen tijdens een telefoongesprek. Hier hoor jij als ijsberend persoon dus ook tussen.

Hierdoor ijsbeer je

Volgens de directeur van Onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie activeert rechtop staan je hersenen. Je hersenen krijgen hierdoor een soort kleine oppepper. Doordat bellen een kunstmatige bezigheid is, vereist het extra inspanning van je brein, dus die activering van je hersenen kan je dan goed gebruiken.

Maar waarom je dan ook gaat ijsberen tijdens het bellen en niet stil kan blijven staan? Dat komt door het feit dat alleen staan niet genoeg is voor die oppepper. Je moet jezelf verplichten om stil te blijven staan, maar lopen, dat gaat automatisch. Als je belt in een kleine ruimte thuis, kan je natuurlijk niet aan één stuk door lopen, dus je gaat automatisch ijsberen.

 

Bekijk hier nog meer feiten volgens de wetenschap:
Mensen die later naar bed gaan zijn slimmer
> SCIENCE SAYS: je bent intelligenter als je veel series kijkt
> Iedere dag kaas eten is GOED voor je!

 

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites