Last minute tips voor een hardloopwedstrijd

Zo ben je goed voorbereid.

Ben je een fanatieke hardloper en doe je nog wel eens mee aan wedstrijden of marathons? Dan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent en weet wat je wel (maar ook vooral wat je niet moet doen) zo vlak voor een wedstrijd. Wij hebben een aantal tips voor je die zeker gaan helpen.

1. Eet veel koolhydraten

Eet de avond van tevoren een koolhydraatrijke maaltijd. Denk dan bijvoorbeeld aan pannenkoeken of pasta. Het is belangrijk om tijdens de wedstrijd voldoende koolhydraten in je lichaam te hebben voor energie. De dag zelf is het de bedoeling dat je normaal ontbijt en 2 tot 3 uur voor de wedstrijd als laatst iets eet, bijvoorbeeld een krentenbol of een banaan. De een heeft langer last van een volle maag dan de ander, dus kijk bij je trainingen alvast hoe lang van tevoren jij nog wat kan eten.

2. Drink genoeg water

Het is belangrijk om de dagen voor je wedstrijd al meer dan normaal te drinken. Vooral de dag van tevoren, want het is belangrijk om veel vocht in je lichaam te hebben. Drink dus vooral geen alcohol, want dit heeft een uitdrogend effect. Tijdens de loop hoef je eigenlijk pas te drinken als je langer dan een uur bezig bent. Als er andere weersomstandigheden zijn, zoals extreme hitte, is het wel slim om wat meer drink stops te houden.

3. Wat neem je mee?

Het is slim om de avond van tevoren al alles te hebben ingepakt. Er zijn een aantal belangrijke dingen die handig zijn om mee te nemen. Als eerst natuurlijk je hardloopkleding, goede schoenen en sokken die lekker zitten. Kies de juiste kleding, dus kijk goed naar het weerbericht en pas je kleding daarop aan. Neem ook extra droge kleding mee voor na de wedstrijd, want het is niet lekker om dan in je bezweette kleren rond te lopen. Neem daarnaast voldoende eten en drinken mee voor na de wedstrijd. Ook is het slim om net voor de wedstrijd iets heel erg zoets te eten voor een sugarboost, zoals een paar winegums.

4. Doe niks nieuws

Wanneer je voor het eerst meedoet aan een hardloopwedstrijd of marathon is het niet de bedoeling dat je nieuwe dingen gaat uitproberen. Draag de schoenen die goed zijn ingelopen en draag de kleding die je al vaker hebt gedragen en waarvan je weet dat het comfortabel zit. Neem voor onderweg alleen een waterfles of tasje mee als je dat normaal ook doet, want als je dit niet gewend bent kan het in de weg zitten. Ook geld voor je voeding dat je niet ineens iets geks moet doen. Eet dus gewoon je normale ontbijt en gebruik alleen sportdranken of voeding waarvan je weet dat je maag ertegen kan.

5. Begin langzaam

We snappen dat het verleidelijk is om vanaf de start al voorop te lopen, maar vooral als je een beginner bent is dit niet slim. Loop jezelf niet helemaal kapot in de eerste kilometers, maar houd genoeg energie over, zodat je nog vrolijk over de finish komt. Je zal zien dat je halverwege veel snelle starters inhaalt!

READ NEXT
Begonnen met sporten? Zo blijf je gemotiveerd
Zo gaat je sportkleding langer mee!
Zo voorkom je steken in je buik tijdens sporten

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites