Recept: gezonde chocolade shake

Flowers say ''I'm sorry'', chocolates say ''I love you''

Het is Paasweekend! (Hello Easter!). Tijd voor heel veel chocolade, toch? De paaseitjes keken mij al een paar maanden verleidelijk aan (vanuit de schappen). Maar ik heb de verleiding grotendeels kunnen weerstaan. Ik ben zo dol op chocolade dus ik stil mijn cravings dit weekend dan ook met paaseitjes. Dat kan prima, zo af toe (pas de 80/20 regel toe!).

Is chocolade nou gezond of niet? Chocolade bestaat (natuurlijk) voornamelijk uit suiker, melkpoeder en plantaardig vet. En als je geluk hebt ook nog sojalecithine, daarom is het ook zo goddelijk lekker. Helaas is dit iets minder goed voor je figuur. Maar goed nieuws: de cacao in chocolade heeft een heleboel positieve eigenschappen!

De positieve eigenschappen van cacao

Cacao antioxidanten beschermen je DNA tegen schade (veroorzaakt door vrije radicalen). Ook bevat cacao magnesium, deze ondersteunt je hart, zorgt voor een goede darmbeweging, gaat menstruatiekrampen tegen (hoe fijn!) en ontspant je spieren. Daarnaast bevat cacao: ijzer, mangaan, zink, koper en chroom. Dit is een spoorelement die je bloedsuikerspiegel stabiel helpt houden, en kan helpen bij het afvallen (yay!).

Van chocolade word je gelukkig!

Wordt dit geluk veroorzaakt omdat het zo ontzettend lekker smaakt misschien? Dat zou goed kunnen;-). Maar dit komt voornamelijk door de verschillende stofjes in chocolade, waaronder anandamide. Als jij staat te zweten in de sportschool, maakt je lichaam deze stof ondertussen zelf aan. Heel erg fijn, want dit stofje staat bekend als hét gelukstofje en deze zit ook in cacao. (Wist je dat gezonde paaseitjes bestaan?).

Flowers say ”I’m sorry”, chocolates say ”I love you”

Fenylethylamines (what?) komen overvloedig voor in cacao. Dit is een groep chemische stoffen die we ook zelf aanmaken als we verliefd zijn. Helaas zijn fenylethylamines erg hittegevoelig en komen daarom dus niet meer voor in ”normale” chocolade die je kan vinden in de supermarkt. Kies daarom voor raw chocolate, rauwe cacao poeder of de pure cacao bonen. Want zeg nou zelf, hoe heerlijk is het om verliefd te zijn!

Andere manieren om je chocolade behoefte te temperen: maak een heerlijke, gezonde chocolade shake (of maak gezonde Nutella!).

Recept: gezonde chocolade shake

Benodigheden 

(voor 2 personen)

– halve liter amandelmelk (zonder suikers en/of toevoegingen)

– 4 eetlepel cacao poeder

– 1 theelepel maca poeder

– 4 eetlepel honing

– 2 theelepel lijnzaadolie

– 1 banaan (optioneel)

Doe de ingrediënten in de blender en voeg er eventueel nog een beetje crushed ice toe. Binnen no time heb jij deze super lekkere, gezonde chocolade shake op tafel staan. Een ideaal begin van de dag! (Ben je ook nog op zoek naar een healthy avocado-chocolate cookies? Bekijk het recept hier!). 

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites