Vanaf nu valt je sollicitatiegesprek nooit meer stil!

Zo rock jij dat interview!

Het is normaal om zenuwachtig te zijn voor je sollicitatiegesprek. Helemaal als je de baan écht nodig hebt en ‘m héééél graag wilt. En toch gebeurt het wel eens dat het gesprek stil valt of dat je dicht klapt. Maar no worries, wij hebben voor jou dé tips zodat je sollicitatiegesprek nooit meer stil valt en jij gewoon die baan scoort!

Heb vertrouwen in jezelf
Allereerst, heb vertrouwen in jezelf. Wees blij en positief. Je bent uitgekozen uit alle CV’s en ze zijn dus echt benieuwd naar je! Laat je enthousiasme zien.

Blijf rustig
Neem de tijd als er een moeilijke vraag gesteld wordt. Denk rustig na en raak vooral niet in paniek. Je lichaam zal dit dan ook laten zien en dan gaat het helemaal mis. Soms weet je het antwoord echt niet, maak jezelf niet druk, kan gebeuren.

Stel vragen
Hoe akelig is dat moment aan het einde van het interview: “Heb je zelf nog vragen?” Voorkom deze vraag altijd door tijdens het interview al vragen te stellen. Zo laat je zien dat je 1. hebt geluisterd en 2. geïnteresseerd/enthousiast bent. Als er dan aan het einde van het gesprek wordt gevraagd of jijzelf nog vragen hebt, kan je aangeven dat alles duidelijk is en al je vragen beantwoord zijn.

Handige vragen tijdens een sollicitatiegesprek:
“Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?”
“Waar zijn jullie naar opzoek?”
“Hoe ziet jullie ideale kandidaat eruit?”
“Waarvoor zal ik verantwoordelijk zijn”
“Met wie ga ik samenwerken”
“Is het een nieuwe functie, of vervang ik iemand?”
“Zijn er nog veel andere kandidaten?”

Vertel wat je wél weet
Soms kom je even niet uit je woorden, of vind je even niet het juiste antwoord op de vraag. Als je er niet helemaal uitkomt, vertel dan vooral wat je wél weet, of vraag om duidelijkheid.

Stuur een e-mail
Wanneer je sollicitatiegesprek is afgelopen en je bent alweer onderweg naar huis, zit waarschijnlijk de volgende sollicitant alweer klaar. Door na het gesprek nog een mailtje te sturen naar het bedrijf val je des te meer op. Zo kan je bijvoorbeeld in de mail aangeven dat je ontzettend enthousiast bent en in spanning afwacht. Zo laat je zien, dat je echt graag wilt!

 

READ NEXT
> Je droombaan te pakken! this is next
> How to: van je stage je baan maken!
Onze vacatures

PHOTO CREDITS DUNCAN CHEN

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites