Mineraal water vs. kraanwater

Heel cliché maar ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, DRINK voldoende water. Twee derde van ons lichaam bestaat uit water. We kunnen best een hele tijd zonder eten, maar een paar dagen zonder water redden we niet. Water moet dus een belangrijk onderdeel van je voedingspatroon zijn!

Hydrateren van binnenuit!

Wil je je huid graag hydrateren, gooi de dure crèmes dan maar in de prullenbak. Hydrateren kan namelijk alleen van binnenuit, met behulp van voeding en door veel water te drinken. Water helpt ons ook om op gewicht te blijven. Vaak verwarren mensen een hongergevoel met dorst. Zorg er daarom voor dat je voldoende drinkt om het hongergevoel onder controle te houden. Water is een transportmiddel. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden maar het zorgt er ook voor dat voedingsstoffen in onze cellen terecht komen. Water helpt bij het verteren en het helpt om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Een tekort aan water leidt tot het opslaan van vet, constipatie, problemen met de spijsvertering, nierstenen, gewrichts- en spierpijn. Drink je niet genoeg tijdens of na je work out dan zal je langzamer herstellen en sneller last kunnen krijgen van spierpijn.

Hoeveel water moet je drinken?

Je hebt vast wel eens gehoord dat je 2 liter water per dag zou moeten drinken. Deze 2 liter is een optelsom van de hoeveelheid vocht je als mens gemiddeld per dag verliest. We verliezen dagelijks al een halve liter (door alleen maar te ademen), je plast iedere dag ongeveer 1,5 liter per dag uit, daarnaast verlies je natuurlijk nog wat vocht door transpiratie. Je begrijpt dat de benodigde hoeveelheid water per dag, per persoon nogal verschilt. Met warm weer of tijdens een goede workout transpireer je meer. Op die dagen is het heel belangrijk dat je dus wat meer drinkt. Eet je veel groente en fruit dan krijg je al aardig wat vocht binnen, maar drink je bijvoorbeeld veel koffie dan daalt je vochtgehalte weer want koffie onttrekt juist weer vocht. Een goede graadmeter is een urine check 😉 Wanneer deze vaak wat donkerder geel/oranje van kleur is moet je toch echt iets meer gaan drinken.

Welk water is het gezondst? Mineraal water vs kraanwater

Daar zijn de meningen over verdeeld. Nederland schijnt een van de weinige landen te zijn met ontzettend schoon drinkwater. Maar uit de laatste berichten blijkt toch dat er restjes van geneesmiddelen, cosmetica en insecticiden zich in het drinkwater bevinden. (Bizar, right?). Mineraalwater zit daarentegen meestal in een plastic fles. Dit is ten eerste al zeer milieuonvriendelijk maar daarnaast schijnt de plastic fles ook nog eens slecht voor je gezondheid te zijn. Om deze plastic flessen minder breekbaar te maken, worden deze voorzien van allerlei weekmakers ftalaten en bisfenol. Deze weekmakers lekken toxische stoffen in het mineraalwater. Daarnaast is 40% van het mineraalwater dat je koopt gewoon kraanwater. Daarom houd ik het gewoon lekker bij kraanwater.

Zelf gebruik ik al een tijdje een Brita drinkfles. Deze zijn gemaakt van BPA vrij plastic (niet lekkend plastic) en er zit een filter in die alle chemische resten uit je drinkwater filtert. Zo kan je onderweg dus gemakkelijk lekker gefilterd water drinken. Nog reisvriendelijker is de Bobble fles, deze drinkflessen zijn ook BPA vrij en het water wordt gefilterd terwijl je drinkt door een een speciale filter in de drinktuit. Beide filter flessen zijn zowel online te koop, maar ook bij de betere sportscholen, natuurwinkels en sportzaken.

[red_box box_bg_color=”#fff” box_text_color=”#000″; border:1px thick #000; content_width=”100px” padding_sides=”10″ padding_top_bottom=”10″ content_align=”left” ]

1. Brita

2. Bobble

[/red_box]