Hoe vaak ben jij al thuisgekomen met een foundation die fantastisch leek in de winkel, maar toch te licht, te donker, te roze of te geel bleek te zijn? Zonde! Het is echt mogelijk om de perfecte foundation te vinden, als je maar weet wat je doet.

Zo koop je de goede kleur foundation

1. Ondertoon
Je huid heeft of een koele of een warme kleur. Een koele kleur heeft vrijwel altijd een roze ondertoon, een warme kleur een gele ondertoon. Om te kijken welke kleur jouw huid heeft, kun je kijken welke sieraden je het beste staan. Zilverkleurig staat het best bij een koele kleur, goud bij een warme kleur. Of kijk naar de kleuren van de kleding die je het beste staan, bij een koele kleur staan koele tinten zoals blauw en grijs je goed, bij een warme kleur kun je ook beter kleding in warmere kleuren dragen zoals rood, geel of beige. Ook foundation is onderverdeeld in koele of warme tinten, dus dit is het eerste waar je rekening mee moet houden. Als je twijfelt is het goed om je te realiseren dat een foundation met een gele ondertoon bijna iedereen staat (behalve als je echt een hele lichte huid hebt).

2. Functie van foundation
Foundation gebruik je niet om jezelf een lekker bruin kleurtje te geven. Je foundation dient als basis en zorgt ervoor dat je huid er egaal en gezond uitziet. Om een gezond kleurtje te krijgen maak je gebruik van een bronzer of blush. Een te lichte kleur foundation is echter ook niet mooi en kan je er ziek uit laten zien. Het is dus van het grootste belang dat je een foundation uitzoekt die het best bij je eigen huidskleur komt.

3. Ga voorbereid op pad
Omdat je een foundation moet testen, raden we je aan om in eerste instantie naar een winkel te gaan en je foundation niet online te bestellen. Om goed te kunnen zien welke kleur het beste bij je past, moet je zonder make-up op, op pad gaan. Raak je bij het idee al lichtelijk in paniek? Een beetje mascara of lippenstift mag! Het gaat erom dat je geen foundation, blush of bronzer op hebt, zodat je huid goed zichtbaar is. Draag het liefst een witte top, kleuren kunnen namelijk al effect hebben op je huidskleur.

4. Testen
Omdat we zelf ook altijd twijfelen op welk deel van het lichaam we de kleur van de foundation moeten testen (hand? arm? gezicht?) hebben we de hulp in geschakeld van make-up artist Thijs Willekes. Het antwoord is kort maar krachtig: “Test je foundation altijd op je kaaklijn. Je kunt dan het beste zien of de kleur matcht met je gezicht, je hals én je decolleté”. Geen gedoe dus met testen op je hand, want dit heeft totaal geen zin!

5. Natuurlijk licht
Het licht in de meeste make-up stores is prachtig, maar dat is ook meteen je grootste valkuil en de reden waarom je waarschijnlijk meer dan eens met de verkeerde kleur foundation bent thuis gekomen. Stap daarom altijd even naar buiten om te kijken hoe de kleur in daglicht is.

6. Seizoenen
Je huid zal in de zomer wat bruiner zijn dan in de winter, daarom heb je zeer waarschijnlijk ook niet genoeg aan één kleur foundation. Zorg dat je er eentje hebt die goed bij je huid past in de winter en één die bij je past als je een lekker zomers kleurtje hebt. Tussendoor kun je de twee gerust wat met elkaar mengen om de perfecte kleur te krijgen.

7. Miskoop fiksen
Kom je toch thuis met een iets te donkere foundation, maar is de ondertoon wel goed? Geen paniek! Er is namelijk een makkelijke oplossing voor dit probleem: MAC Face & Body foundation White. Dit is witte foundation die je met andere (dunne) foundations kunt mengen om de gewenste kleur te krijgen. Ideaal!

(Visited 38.950 times, 3 visits today)