Recept: healthy lunch salades

Soms wordt je wakker en heb je gewoon geen idee wat je nu weer moet gaan ontbijten. Heb je toch nog dat pak yoghurt en een left over cruesli in de (koel)kast staan dus dan maar dat. Heb je het ontbijt gecovered, moet je ook al gaan bedenken wat je op werk gaat lunchen! Pff.. Geen tijd ook om iets te maken! Ook hier hebben wij regelmatig last van. Daarom hier 4 recepten voor lekkere, gezonde salades.

Salade met wortel, gember en rode ui (2 personen)
Wat heb je nodig?
500 gram wortelen

300 gram gember
1 rood uitje
2 teentjes knoflook
1 klontje roomboter
100 gram feta kaas
2 el olijfolie
5 gram peterselie
handje sesamzaadjes
snufje zout en peper

Bereidingswijze
Was de wortelen af, rasp ze vervolgens in reepjes. Roerbak vervolgens de wortelen met een klontje boter (olijfolie kan natuurlijk ook) 6 minuten op hoog vuur. In deze 6 minuten kun je alvast de ui en de peterselie fijn snijden. De feta kaas snijd je in kleine blokjes. Als de 6 minuten voorbij zijn kun je de wortelen weer van het vuur halen. Je begint nu met de dressing. Meng in een schaaltje de peterselie met de olijfolie, doe daar een snufje zout en peper bij. De dressing is nu ook klaar. Het enige wat er nu nog moet gebeuren is de sesamzaadjes goudbruin bakken! Verdeel de wortels en de dressing over 2 borden en strooi er wat sesamzaadjes overheen. Done!

Pasta salade (2 personen)
Wat heb je nodig?
50 gram volkoren penne

40 gram ijsbergsla
half blikje mais
40 gram bacon
50 gram cherrytomaatjes
1 avocado
1 tl honing
halveel zure room
halveel mayonaise
sap van een halve citroen
halve el gehakte peterselie
halve el gehakte bislook
1 teentje gehakte knoflook
halve tl uienpoeder

Bereidingswijze
Je begint met het bakken van de bacon tot het mooi goudbruin kleurt. Als dat klaar is strijk je de bacon in met een beetje honing. Snijd de bacon in stukjes en laat het rusten. Nu kun je de penne gaan koken. Doe dit in een ruime pan en strooi wat zout bij het water. Giet het af en doe de past in een kom. Vervolgnes doe je de ijsbergsla bij de pasta in. Normaal hoor je de penne eerst een beetje te laten afkoelen, maar het smaakt veel lekkerder als je meteen de ijsbergsla er boven op legt zodat alles nog een beetje half warm is. Snij de tomaatjes door midden en voeg deze toe bij de salade. Snij ook de avocado in blokjes en voeg deze samen met het uitgelekte maïs toe. De room, mayonaise, citroen, peterselie, bieslook, knoflook en uienpoeder meng je met elkaar, en breng je op smaak met peper en zout. Verdeel nu de pasta en de dressing over twee borden. Garneer dit met de stukjes bacon.

Bulgur salade (2 personen)
Wat heb je nodig?
1 el appelazijn

100 gram bulgur
1/2 limoen (sap)
150 gram kikkererwten
1 stuk komkommer
7,5 gram munt
2 el olijfolie
peper en zout (op smaak)
40 gram rucola
1 zoete punt paprika

Bereidingswijze
Zet een pan met water en de Bulgur op het vuur, kijk op de verpakking van de Bulgur naar de exacte kooktijd. Vervolgens doe je de rucola in een kom. Snijd de komkommer fijn en doe deze bij de rucola in de kom. De punt paprika mag je in kleine reepjes snijden en ook in de kom doen. Laat de kikkererwten even uitlekken en deze mag je ook toevoegen. Hak de blaadjes van de munt fijn en wederom mag dit ook in de kom. Voor de dressing meng je 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel appelazijn en het sap van de halve limoen door elkaar. Voeg zout en peper toe op smaak. Vervolgens giet je dit over de salade heen en verdeel je het over 2 borden.

Mangosalade met munt (2 personen)
Wat heb je nodig?
1 mango

1/4 rode uit
halve el geroosterde sesamzaatjes
halve hand verse munt
2,5 el sap van een limoen
2 el suiker
2 tl geraspte verse gember
halve tl zout
halve el sojasaus

Bereidingswijze 
Meng het limoensap, suiker, gember, zout en sesamolie. Schud tot de suiker is opgelost. Proef of het niet te zoet is. Snijd de mango in dunne stokjes en de ui in smalle ringetjes. (Hak de peper fijn.) Mix, vlak voor het serveren de dressing met de salade en meng de munt en sesamzaadjes erdoor. Bewaar een paar sesamzaadjes en munt voor de garnering. Het limoensap, suiker, gember, sojasaus en zout meng je door elkaar. Meng net zolang totdat de suiker is opgelost. Snijd dan de mango in kleine stukjes en de uit in smalle ringen. Mix de dressing met de salade en verdeel deze over 2 borden. Voor de garnering strooit je er sesamzaadjes en en munt over.

Met deze salades eet je lekker en nog eens gezond. Eet smakelijk!

READ NEXT:
Dinner-with-friends recepten onder de 20 minuten!
Recept: Chocolade bananenbrood
Healthy snacks om mee te nemen als je veel reist

Source: Foodnetwork