Op Oudejaarsavond geen we helemaal los. Niet alleen op de leukste feesten en in de prachtigste party outfits, ook wat eten betreft gaat de rem er bij de meesten van ons vanaf. We storten ons en masse op de oliebollen en appelflappen en er gaat vaak ook aardig wat champagne doorheen. Omdat we dit één dag in het jaar doen, maken we ons eigenlijk niet zo druk over hoe gezond (of juist niet) dit eigenlijk is. Zonde! Want ook al zijn we het er volkomen mee eens dat je de teugels best af en toe mag laten vieren, te vet is natuurlijk ook niet goed. Daarom het makkelijkste recept waarmee je de lekkerste healthy oliebollen kan maken. Zo begin je het nieuwe jaar toch nét iets lekkerder!

Zo maak je gezonde oliebollen (6 – 8 stuks)

Wat heb je nodig?

  • 175 ml amandelmelk
  • 100 ml bier (bier zorgt voor de typische oliebollensmaak, maar je kunt dit eventueel ook vervangen met extra amandelmelk of rijstemelk)
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 15 gram verse gist
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zout
  • 1 appel
  • 1 theelepel citroensap
  • 50 of 75 gram rozijnen en/of cranberry’s

Hoe maak je het? 

Stap 1: Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.

Stap 2: Meng het speltmeel, de kaneel en het zout in een kom.

Stap 3: Verwarm de amandelmelk in een pannetje en roer de honing erdoorheen. Haal de amandelmelk van het vuur zodra de honing goed gemengd is (de melk mag niet gaan koken!). Voeg vervolgens het bier (of meer melk) en de citroensap aan het mengsel toe.

Stap 4: Verbrokkel de gist en doe deze in de kom bij het speltmeel.

Stap 5: Neem het amandelmelk-mengsel uit het pannetje en kneed deze, samen met het speltmeel uit de kom, tot deeg. Ga net zo lang door totdat alles goed gemengd en vloeibaar is. Roer tot slot de overige ingrediënten door het beslag heen.

Stap 6: Maak een theedoek nat, dek de kom hiermee af en laat het beslag 1 uur tot 1,5 uur op een warme plek rijzen (bijvoorbeeld bij de verwarming).

Stap 7: Tijd om de oliebollen te bakken! Warm je frituurpan op tot 175 graden. Voor het meest gezonde resultaat gebruik je geen frituurvet, maar kokosolie. Heb je geen frituurpan? Doe de olie dan in een grote pan en warm deze op het vuur op. Je bakt de oliebollen per 3: je doet 3 bollen beslag in de frituurpan of pan en je draait ze wanneer de onderkant goudbruin is. In totaal hebben 5 tot 6 minuten nodig om even af te koelen.

READ NEXT:
> Zo maak je gezonde red velvet cake
> Het recept voor healthy donuts!
> Yes please: deze healthy carrot cake!

(Visited 790 times, 1 visits today)