Regel je zorgverzekering 2022 in 15 minuten

Wil je graag wisselen van zorgverzekering voor 2022, maar denk je dat het veel werk is? Gelukkig valt dat reuze mee. Met dit stappenplan maak je de zoektocht een stuk gemakkelijker. En kun je in een kwartier je zorgverzekering vergelijken én afsluiten.

1) Welke zorg heb je nodig in 2022?

Wat voor zorg verwacht je volgend jaar? Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Kom je vaak bij de tandarts of fysiotherapeut? Of gebruik je bepaalde medicijnen? Je weet weet nooit precies hoe alles loopt, ook als je hartstikke fit bent, maar door dit zoveel mogelijk op een rijtje te zetten, maak je de keuze voor een nieuwe zorgverzekering een stuk eenvoudiger.

2) Kies je voor een standaard of voor een verhoogd eigen risico?

Het standaard eigen risico is 385 euro. Het eigen risico betaal je voor de meeste zorg uit de basisverzekering. Tot die 385 euro betaal je je zorgkosten zelf. In ruil voor korting op je zorgpremie, kun je je eigen risico verhogen. Bedenk of dit voor jou verstandig is. Als je vrijwel nooit zorg uit de basisverzekering nodig hebt, kan het verhogen van je eigen risico een handige manier zijn om op de kosten je zorgverzekering te besparen.

3) Budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis?

Er zijn drie soorten zorgpolissen: naturapolis, restitutiepolis en budgetpolis. Deze polissen verschillen in het aantal zorgverleners waar je alle zorg vergoed krijgt. Een restitutiepolis biedt volledig vrije zorgkeuze, maar is ook de duurste zorgpolis. Bij een budgetpolis is dit juist omgekeerd: beperkte zorgkeuze, maar ook een lage premie. De naturapolis zit daar tussenin. Vaak krijg je wel bij alle ziekenhuizen alles vergoed, maar niet bij sommige andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten en alternatief genezers.

4) Aanvullende verzekering of niet?

Met je lijstje zorgwensen kun je bepalen of je wel of geen aanvullende verzekering afsluit. De belangrijkste zorg zit al in de basisverzekering. Denk aan een huisartsenconsult, spoedeisende hulp of een operatie in het ziekenhuis. Maar zorg van een tandarts, fysiotherapeut of huidtherapeut, kun je alleen vergoed krijgen via een aanvullende verzekering. Bekijk of dit voor jou zinvol is. Soms is de extra premie die je betaalt, hoger dan de vergoeding die je krijgt.

5) Kies de best passende zorgverzekering

Heb je bovenstaande zaken uitgezocht? Dan kun je zorgverzekeringen vergelijken en de best passende verzekering uitzoeken. Let niet alleen op premie en dekking, maar ook bijvoorbeeld op reviews van andere klanten en de mogelijkheden om te declareren.

6) Vraag de zorgverzekering aan

Je keuze gemaakt? Dan kun je de zorgverzekering afsluiten. Je doorloopt de laatste stappen en vult nog een aantal gegevens in. Je krijgt meestal binnen een paar dagen de bevestiging van de verzekeraar en ontvangt dan je nieuwe zorgpolis!

Lees ook: Drink jij de hele dag door hetzelfde soort koffie?

https://monstyle.nl/lifestyle/6-originele-en-persoonlijke-cadeau-tips-waar-je-mee-gaat-scoren-2/