Het lijkt soms wel alsof nieuwe schoenen nooit meteen goed passen. Zelfs niet als ze rechtstreeks uit de verpakkingsdoos komen. Er is altijd wel een probleempje: of de schacht van je laars is te wijd of je tenen kunnen niet meer bewegen. Zo zonde. Helemaal als je je winteroutfit (inclusief coole overknees) al in gedachten had. Niemand heeft zin (of tijd) om te wachten tot je schoenen uitrekken. Gelukkig zijn er enkele manieren om je nieuwe pareltjes alsnog goed te laten passen!

Föhn
Een makkelijke en snelle manier is om met je föhn (waar die toch allemaal goed voor is) warmte te blazen in je schoen. Doe eerst de dikste sokken die je kan vinden aan (skisokken! Of doe meerdere sokken over elkaar heen aan). Doe je te kleine schoenen aan en verwarm het gedeelte dat moet uitrekken. Doe dit voor elk stukje 30 seconden op de warmste stand. Beweeg ondertussen je voet om het leer nog meer uit te rekken en/of flexibeler te maken.

IJs
Een andere oplossing is om ijs in je schoenen te stoppen. Klinkt misschien gek, maar deze truc werkt wel! Vul twee goed afsluitbare diepvrieszakjes voor de helft met water. Probeer zo veel mogelijk lucht uit de zakjes weg te halen. Je kunt voor de zekerheid nog een plastic zakje eromheen doen om lekken te voorkomen. Plaats de zakjes in het voorste gedeelte van je schoen (of vul het zakje verder op met proppen papier als je maar een bepaald gedeelte wilt uitrekken). De schoenen plaats je vervolgens (eventueel in een zakje) in de vriezer. Het water in de zakjes bevriest, zet uit én daarmee worden je schoenen net iets wijder. Nog steeds iets te strak? Herhaal bovenstaand trucje.

Spray
Wat je ook kunt proberen is een spray die gemaakt is voor het uitrekken van schoenen. De meeste sprays zijn geschikt voor elk soort leer, maar probeer het altijd uit op een klein stukje van de schoen, waar je het niet kan zien! (om huilen te voorkomen). Spray de schoenen vervolgens geheel in en laat het 30 seconden absorberen. Daarna doe je de schoenen aan om het rekken te versnellen. Het kan wellicht wel gebeuren dat je deze truc vaker moet herhalen voor een goed resultaat.

Als al deze DIY trucjes niet werken, kun je altijd nog naar een schoenmaker gaan. Hij heeft speciale technieken en machines voor het uitrekken van schoenen.  De schoenmaker kan daarnaast ook nog elastieke of leren bandjes toevoegen. En anders zit er maar een ding op: shoppen!

READ NEXT
Waarom metallic schoenen de allerbeste investering zijn
Ask the Stylist – Hoe draag je hakken als je lang bent?
Dit seizoen dragen we pijnloze hakken!

(Visited 1,517 times, 2 visits today)