We hebben het allemaal wel eens gehad. Je raakt iemand aan en plots krijg je een kleine schok. Of we trekken onze trui uit en het knettert aan alle kanten. We krijgen er allemaal de kriebels van. Je bent op zo’n moment dus statisch geladen. Vind je het ook zo irritant en ben je benieuwd hoe je er vanaf komt? Wij vertellen je wat de trucs zijn en waar het precies vandaan komt.

Dit is statische elektriciteit

Als je statisch geladen bent, kan statische elektriciteit niet wegvloeien naar de aarde. De elektriciteit loopt daarom door je lichaam. Als je je in een omgeving bevindt met een droge lucht, zal je nog sneller statisch geladen zijn. Daarom ben je dus in de winter vaker statisch geladen. Je hebt dan vaker de verwarming aanstaan wat zorgt voor die droge lucht. Wanneer je dan metaal aanraakt, zal er een ontlading zijn en dan voel je die gekke schok.

Zo verminder je statische elektriciteit

Ten eerste is het dus belangrijk dat de lucht niet te droog is in je huis. Je kan de luchtvochtigheid in je huis vergroten door veel planten met grote bladeren neer te zetten. Zet de verwarming ook niet te hoog en kleed je in plaats daarvan wat warmer aan met de juiste kleding (ook veel beter voor het milieu).

Daarnaast bestaan ook antistatische sprays, die je op meubels en vloerbedekking kan sprayen. De sprays die je gebruikt om meubels en vloerbekleding minder statisch te maken, kan je hiernaast ook gebruiken voor je kleding. Er bestaat ook wasverzachter (voor kleding) die er voor zorgt dat je kleding minder statisch wordt. Last van statisch haar? Met deze tips kom je daar ook vanaf.

Zo kom je van die schokken af

Als je er helemaal klaar mee bent, zou je je metalen deurklinken kunnen vervangen door kunststof of houten deurklinken. Vind je dit iets te ver gaan? Houd dan een metalen voorwerp vast, hierdoor vloeit de statische lading weg. Óf koop een antistatische sleutelhanger. Ja, die bestaan echt. Als je die sleutelhanger vast houdt, kan je via een neonlampje zien hoe snel de statische lading minder wordt. Wat een uitvinding.

Last van statische kleding?
> Zo kom je er van af

READ MORE:
> 7 dingen die je NOOIT met nat haar moet doen
De 10 minuten work-out voor je gezicht
Dating tips voor iedereen die daten haat

 

PHOTO CREDITS: ROBPEETOOM
(Visited 1 times, 1 visits today)