Stijve spieren bij het opstaan. Wat doe je eraan?

Wanneer de dagen zo overlopen dat er nauwelijks tijd is voor een bezoekje aan de supermarkt, is het lastig om actief bezig te zijn met een gezond lijf. Drukke werkschema’s gaan immers voor een potje padel met vrienden. En als je pijn in je lijf hebt, is de keuze al helemaal snel gemaakt. Waarom je deze tijd voor jezelf toch moet nemen? Een gezond lijf kan de druk van de week stukken beter aan. 

Als een paal boven water

We trappen af met een open deur: het begint allemaal met gezonde voeding. Dat hoeven geen strenge diëten te zijn, of intermittent fasting als je dit niet wilt. Je kiest de methode die bij jou past. 

Neem een stuk fruit zo nu en dan en drink veel water, dan heb je een mooi begin. Flinke beweging doet ook wonderen als je niet krom je bed uit wil stappen, de richtlijn is minstens 150 minuten per week. Dit is iets meer dan 20 minuten per dag, dat moet toch lukken?

Een gestrest lijf

Wat nu als je er daarmee niet bent en je nog steeds elke ochtend met een stijf lijf wakker wordt. Spierstijfheid kan uiteraard ontstaan na lange, intensieve work-outs. Een uurtje crossfit zorgt ervoor dat je de volgende dag iets minder makkelijk de trap op rent. 

Maar wanneer je langdurig in dezelfde houding zit of werkt, kan je ook stijve spieren krijgen. Daarnaast is spanning een grote boosdoener. Langdurige stress kan er ervoor zorgen dat spieren zich met name ’s nachts niet goed kunnen ontspannen. Dit uit zich in een stijf lijf in de ochtend. 

Hoera, yoga! 

Yoga is een vorm van beweging die korte metten maakt met een stijf lijf. Door geregeld aan yoga te doen ontwikkel je een betere ademhaling, dit zorgt voor meer rust in je lichaam en een betere gemoedstoestand. Verder krijg je meer flexibiliteit in je lijf, een betere balans en je ontwikkelt sterkere spieren. 

Vooral de balasana, beter bekend als de child’s pose, werkt echt geweldig tegen pijn in je rug. Je ontspant je spieren helemaal en voelt langzaam de stijfheid uit je lijf trekken. Mits de klachten niet al te zwaar zijn, natuurlijk.

Geef je over aan de fysio

Kan je echt niet meer opstaan zonder te kermen van de pijn? Lijkt je lichaam zich te verzetten tegen elke vorm van soepele beweging? Hoog tijd om tot serieuze actie over te gaan. Hierbij kan fysiotherapie goede uitkomst bieden. Een professional kijkt naar je lijf en biedt, naast behandeling, een plan van aanpak voor de toekomst. 

Manuele therapie is doorgaans de eerste stap. Door te manipuleren en te mobiliseren ontspannen jouw spieren en sta je een stuk soepeler op van die behandeltafel. Je krijgt oefeningen mee om je flexibiliteit te herstellen en de kracht in je spieren weer op te bouwen. 

Heb je last van specifieke triggerpoints? Door hier druk op uit te oefenen vermindert de fysiotherapeut de stijfheid in de spier en voel je de spanning direct uit je lijf stromen. Dit klinkt als een genot maar laat je niet misleiden. De ‘massage’ die een fysiotherapeut je kan geven lijkt in niks op de ontspannen massage die je in een salon kan boeken. De resultaten zijn wel goud waard.

Wees de problemen voor

Fysiotherapie is niet enkel zinvol als je je bed niet meer uit kan komen. Een regelmatig bezoek aan een fysiotherapeut kan je helpen bij het opsporen van mogelijke problemen voordat het uit de hand loopt. 

Zo voorkom je de gebroken nachten door spierpijn. Preventie zorgt uiteindelijk ook voor lagere ziektekosten op de lange termijn. Door rekening te houden met fysiotherapie in je zorgverzekering 2024, heb je deze kosten gedekt. En heb jij weer puf voor dat potje padel op dinsdagavond.