Je eigen stijl vinden in 8 stappen

Met deze makkelijke stappen vind je in no-time je eigen stijl!

Je eigen stijl vinden is natuurlijk een never-ending-process omdat je stijl zich continu blijft ontwikkelen en je natuurlijk nooit maar één stijl leuk vindt (confusing, right?). Maar het is wel serieus fijn als je ‘de basis’ van je eigen stijl kent. Het scheelt je namelijk een crapload aan tijd (wat moet ik aan?!), geld (dààààg miskoop nr. 312 omdat je weer iets gekocht hebt wat bij iemand anders vooral heel leuk stond) en frustratie (een gebrek aan kennis over eigen stijl kan serieus leiden tot meer fundamentele levensvragen, zoals: wie BEN ik eigenlijk?). Daarnaast is het tegenovergestelde ook absoluut waar: het hebben van een eigen stijl levert een bak aan complimenten op en geeft je zelfvertrouwen een boost.

 

Stap 1 – Moodboard maken
Je eigen stijl vinden begint vooral met heel erg goed kijken naar de stijl van anderen. Scheur, knip, plak, pin jezelf helemaal suf en verzamel plaatjes van de looks die jou aanspreken. Mocht je echt zo in de war raken bij het zoeken van alle beelden en door de bomen het bos niet meer zien, kun je ook gewoon beginnen met dingen uitscheuren die je mooi vindt in het algemeen: producten voor in huis, advertorials, auto’s, mannen (why not). Zo werk je (als je een beetje in een flow komt) langzaam naar accessoires toe en van daaruit naar total looks. Schrik er niet van als je zowel een plaatje van een motorchick als van een hippiemeisje hebt uitgescheurd. Een sterke eigen stijl is vaak opgebouwd uit meerdere invloeden!

Stap 2 – Definieer je stijl
Probeer te definiëren wat je ziet. Koppel woorden aan de looks die je hebt uitgescheurd die het gevoel van de look zo goed mogelijk weergeven. Maak je woorden zo specifiek mogelijk. Stoer, vrouwelijk en sexy zijn woorden die bij zo’n 90% van de vrouwen naar boven komen terwijl die 90% er toch allemaal heel verschillend uitzien… Het helpt soms om een stad te koppelen aan één van je woorden: ‘Parijs’ heeft al veel meer lading dan ‘stoer, vrouwelijk en sexy’ bij elkaar. Scandinavië kan weer staan voor een cleane, nonchalante, ietwat androgyne look.

Zelf heb ik als één van mijn woorden bijvoorbeeld Ford Mustang. Voor mij straalt die auto ultieme rock & roll uit, zonder geforceerd of ingewikkeld gedoe en hij is ook een tikje sexy. Filter je woorden er uiteindelijk tot drie die het allerbeste bij jou passen. Deze drie woorden kun je gebruiken bij het samenstellen van al je outfits, als een soort ingrediënt. De ene dag zal woord A in je schoenen zitten, de volgende dag in je top. Zolang je woord B en C nooit vergeet toe te voegen draag je iedere dag jouw eigen mix van unieke ingrediënten en hoef je ook niet in de stress te schieten als je èn een sneakermeisje bent èn van hakken houdt. In de mix kom je namelijk altijd weer terug bij één unieke stijl: jouw stijl!

Stap 3 – Kies een signature piece
Kies een kledingstuk wat je ‘signature piece’ kan worden. Het is een stuk wat je bijna bij iedere outfit zou kunnen dragen. Het zou een sieraad kunnen zijn (of misschien sta je wel bekend om een hele rits aan fijne sieraden) of bijvoorbeeld een biker jacket. Totally up to you!

Stap 4 – Kom erachter waar jij je fijn in voelt
Kijk eens goed in je kast. Als het goed is hangen er van één soort kledingstuk wel een aantal ‘doublures’. Tien zwarte leren broeken in je kast? Of zes witte colbertjes? Blijkbaar zijn dit de items waar je je goed in voelt en waar je blij van wordt. Misschien kan dit je ook weer helpen bij stap 3!

Stap 5 – Maar stap ook eens uit je comfortzone
We blijven even in je kast. Pik nu het item er uit wat je het meest op valt. We zoeken het kledingstuk wat het grootste contrast heeft met de rest van je kledingkast (let op: het moet wel iets zijn wat je dolgraag zou willen dragen, geen miskoop waar je doodongelukkig van wordt). Bij dit stuk ligt je uitdaging. Blijkbaar vind je de sfeer of het gevoel ervan geweldig. Kijk of je meer items in dit sfeertje/stijltje kunt vinden en integreer deze in je looks. Durf af en toe uit je comfortzone te stappen!

Stap 6 – Benadruk je pluspunten
Wat vindt je het mooiste aan jezelf (en come on ladies.….: alleen ‘ogen’ is te mager en daar doe je jezelf echt te kort mee…)? Bedenk hoe je deze punten door middel van kleding zou kunnen accentueren. Als je je zeker voelt, straal je dat namelijk ook uit en dat draagt enorm bij aan je eigen stijl.

Stap 7 – Leg je outfits vast
Ken je dat? Je hebt altijd een paar van die outfits waarin je je echt to-die-for-hot voelt. Die he-le-maal perfect zijn omdat ze lekker zitten, bergen met complimenten voor je naar binnen harken en gewoon totally you zijn. Als je zo’n outfit te pakken hebt: leg ‘m vast. Selfies are allowed. Zo heb je tijdens het shoppen een geheugensteuntje van je eigen stijl.

Stap 8 – Ken jezelf
Dit is misschien wel de allermoeilijkste. Ik ga iedere zomer opnieuw met mezelf in gevecht: ik vind al die schattige boho-jurkjes TE cute, maar ik bèn het gewoon niet (seriously: ziet er bij mij altijd uit alsof ik twaalf ben…). Inmiddels weet ik dus ook dat ik ze echt niet meer moet kopen. Maar kijken mag. Je eigen stijl vinden moet wel een beetje leuk blijven, toch?

READ NEXT
> Stijliconen die je in de gaten moet houden voor 2017
> OMG! Kermit de Kikker is het nieuwe stijlicoon van 2017!
> Blikvanger om je heupen: deze riemen wil je hebben in 2017!

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites