Superfoods: heb je ze echt nodig?

Er wordt de laatste tijd over weinig zo veel geschreven en gesproken als over superfoods. Ook afgelopen week was het weer het gesprek van de dag, superfoods zouden te duur zijn en eigenlijk totaal onzinnig. Er zouden zelfs mensen zijn die de (vaak ontzettend kostbare) superfoods gebruikten als vogelvoer. Goed om dus eens stil te staan bij dit onderwerp!

Wanneer is eten superfood?

Superfoods zijn voedingsmiddelen die meer dan tien unieke eigenschappen bevatten en onze gezondheid kunnen verbeteren. Dit geldt echter ook voor heel veel ‘normale’ groenten, fruit en zaden. Als een besje van ver komt of al heel lang gebruikt wordt in de traditionele Chinese geneeskunde, dan wordt deze al snel bestempeld als superfood. We denken vaak dat wat van ver komt beter is en daarnaast klinkt het vaak ook lekkerder (en sexier). Daarom zijn deze superfoods vaak iets duurder. Ik kijk daar zelf niet zo van op, iedereen wil graag geld verdienen, óók in de food-industrie! We worden dagelijks blootgesteld aan reclames en slogans die ons vertellen waarom we een bepaald product écht nodig hebben. Wel is de naam superfood misschien een beetje misleidend. Er zijn namelijk ook een heleboel superfoods gewoon in Nederland te vinden! Denk bijvoorbeeld aan broccoli, paardenbloem, brandnetel en boerenkool. Het mooie is dat brandnetelthee totaal niet sexy klinkt (dit wordt toch al snel geassocieerd met geitenwollen sokken), daarom niet hip is en niet mee kan doen met de andere superfoods. Helemaal niet zo erg, want dat betekent ook meteen dat dit (zeer gezonde) product niet zo duur is!

Heb ik superfoods echt nodig?

Ja en nee. De exotische (vaak kostbare) besjes heb je niet per se nodig om gezond te blijven. Heel veel verschillende groenten, fruit, noten en zaden die ook onder het kopje ‘superfoods‘ vallen zijn wél belangrijk om regelmatig te eten. Ze zijn super gezond, maar ook heel geschikt om al je gerechten wat extra’s mee te geven. Denk bijvoorbeeld aan rauwe cacao of goji bessen; delicious!  Om je het hele jaar door fit en fabulous te voelen, zorg er dan ook voor dat je voedingspatroon voor een groot deel bestaat uit onbewerkt plantaardig voedsel zodat alle voedingsstoffen behouden blijven. Als je het daarnaast aanvult met superfoods, kan dat natuurlijk helemaal geen kwaad!

Conclusie?

Staar jezelf niet blind op zogenaamde superfoods. Natuurlijk zijn deze producten hartstikke gezond, maar je gezondheid hangt niet af van het wel of niet eten van superfoods. Zie het als een goede aanvulling op je (verder hopelijk gezonde) levensstijl en eetpatroon.

Liefs, Cil

P.S. Heb jij vaak last van sugar cravings? Kijk hier hoe je die op een gezonde manier tegemoet kunt komen!