Wat betekenen die symbolen in waslabels eigenlijk?

You're welcome!

In elk kledingstuk zit wel een waslabel, maar vaak staan er symbolen in die je echt niet begrijpt. Bijvoorbeeld een driehoekje, wat heeft een driehoekje met wassen te maken? Wij geven daarom uitleg over ALLE waslabels die onduidelijk zijn.

Bakje met water

Soms staat er een waslabel een symbooltje van een bakje met water. Dit betekent eigenlijk gewoon de wasmachine. Tegenwoordig staat bij dit bakje de graden, maar je kunt ook alleen aan bakje met water zien. Dit betekent dat dit kledingstuk met elke graden gewassen kan worden.

Je kunt ook zo’n bakje tegenkomen met één stipje erin. Dit betekent koud wassen. Als er twee stipjes in staan betekent het warm wassen. Bij drie stipjes of meer moet je het kledingstuk heet wassen.

Er kunnen ook streepjes onder het bakje water staan. Staat er één streepje onder het bakje dan betekent dit het anti-kreuk progamma. Staan er twee losse streepjes? Dan betekent dit het wolwas progamma.

Dan bestaat er ook nog een bakje water met een handje erin. Dit spreekt misschien voor zich, maar het betekent dat het kledingstuk met de hand gewassen moet worden.

Als er een kruis in het bakje water staat betekent dit dat het kledingstuk niet gewassen mag worden!

Vierkant met rondje erin

Hier wordt de droger mee bedoeld. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij de wasmachine. Als er geen stipje in staat dan kun je het kledingstuk op elk tempo drogen. Met één stipje koud, twee stipjes normaal en drie of meer stipjes heet.

Staat er een kruis door het vierkantje heen, stop dit kledingstuk dan niet in de droger! Dit kan ook aangeven worden door een niet ingekleurd vierkantje met een ingekleurd rondje erin.

Staat er in het vierkantje geen heel rondje maar een half rondje, dan betekent dit hangend drogen. Dus niet in de droger, maar buiten aan de waslijn. Als er alleen een horizontaal streepje in het vierkantje staat dan kun je dit kledingstuk beter liggend drogen.

Driehoekje

Een driehoekje betekent bleken. Als het driehoekje niet ingekleurd is dan kun je alle bleekproducten gebruiken. Staan er schuine streepjes in het driehoekje dan kun je dit kledingstuk alleen chloorvrij bleken.

En staat er een kruis in het driehoekje dan betekent het ook hier weer dan je het kledingstuk niet moet bleken!

Strijkijzer

Dit spreekt voor zich. Hier bedoelen ze het strijken mee. Ook hier kunnen stipjes instaan. Één stipje betekent strijken met een maximale temperatuur van 110 graden. Twee stipjes betekent een maximale temperatuur van 150 graden en drie stipjes betekent een maximale temperatuur van 200 graden.

Staat er een kruis in het strijkijzer dan het kledingstuk niet strijken! Ook kan er aan de onderkant van het strijkijzer een kruis staan, dit betekent niet stomen.

Rondje

Een rondje betekent chemisch reinigen. Staat er een A in het rondje dan kun je dit kledingstuk met alle gebruikelijke oplosmiddelen reinigen. Als een een P instaat dan kun je alle oplosmiddelen gebruiken behalve trichlooretheen. Met een F in het rondje kunt je het kledingstuk alleen reinigen met petroleumsolventen en R113.

En niet reinigen als er een kruis in het rondje staat!

Wil je weten hoe vaak je je kleding moet wassen?
>Zo vaak moet je je kleding écht wassen

En wil je weten hoe je voorkomt dat je kleding krimpt?
>Nooit meer te kleine kleding na het wassen

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites